Bevrijdingsconcert in Aula Eijkhagencollege

 

 

Bevrijdingsconcert

Kamerorkest Locatelli

o.l.v. Ingrid Holleman

Gastoptreden Vocal Girls

10 november 2019

15:00 uur

Aula Eijkhagencollege

 

 

Het bevrijdingsconcert dat plaats vindt in de aula van het Eijkhagencollege moet ons herinneren aan de vrijheid die we verworven hebben na de Tweede Wereldoorlog.

Die herinnering wordt vormgegeven door de klanken van kamerorkest Locatelli en, waar van toepassing, geïllustreerd met beelden uit de Tweede Wereldoorlog. Speciaal voor deze bijeenkomst wordt er een gedicht voorgedragen, geschreven door Sandarijn Hilkhuijsen.

Angelique Vos, een van de drie Vocal Girls, zingt met begeleiding van het orkest het Ave Maria van de Italiaanse componist Spinelli. Deze componist stierf helaas al jong en toevalligerwijs  in de Tweede Wereldoorlog. Ook zingt Angelique samen met Sandarijn en Janna, binnen de formatie van Vocal Girls en onder begeleiding van Jeroen Veerman op de piano Yesterday  van Lennon&McCartney en Hallelujah  van Leonard Cohen.

Jeroen Veerman schreef voor deze gebeurtenis een arrangement voor strijkorkest van “We’ ll meet again”. Als opmaat voor de uitvoering ervan zingt Vera Lynn zelf het lied dat onlosmakelijk verbonden is met de oorlog.

Ook het thema van Schindler’s List mag niet ontbreken. De vioolsolo wordt gespeeld door Ingrid Holleman. Niet onvermeld mag blijven Nimrod uit Elgars Enigma Variaties. De beelden die de muziek, gespeeld door Locatelli, herinneren aan de inspiratiebron voor deze compositie: de Tweede Wereldoorlog.

Foto Locatelli bevrijdingconcert

Het feestelijke karakter van de vrijheid die we allen genieten, wordt verder onderstreept met werken van Donizetti, Mozart, Händel, Dvorák en Mendelssohn. Het bevrijdingsconcert eindigt met Andante Festivo van Jean Sibelius. Deze compositie begeleidt de feestelijke intocht van de Canadezen in Amsterdam na de oorlog.

Tijdens de pauze geeft een kop koffie en een stuk vlaai een extra dimensie aan het feit dat we al 75 jaar in vrijheid leven.

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Landgraaf en het Eijkhagencollege.

Wees welkom om te komen luisteren!

Foto cover®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie