Tijdens een avondvullende lezing op dinsdag 12 november gaat Olaf Op den Kamp in op de Wolf. Deze gratis toegankelijke lezing start om 20.00 uur in het IVN-home aan de Kaffebergsweg 2a te Kerkrade, vlakbij de sportvelden van Chevremont.

Tijdens deze avond gaat het over de Wolf, een dier dat veel mensen schrik aanjaagt en anderen ontzettend boeit. Wolven verdwenen aan het eind van de19e eeuw uit Nederland, maar zijn op allerlei plekken nog bewaard in toponiemen, denk aan Wolfshuis, Wolfhaag, Wolfheze en Wolfsburg. Op veel plekken werden Wolven bestreden met gif, klemmen en vangkuilen. Daardoor zijn de Wolven lange tijd teruggedrongen tot de periferie van Europa. De wolvenpopulatie in Europa groeit en rukt steeds verder naar Nederland op. Dit jaar werden de eerste jonge Wolven in Nederland geboren en ook in Belgisch-Limburg leek het erop dat een eerste roedel zou ontstaan. Ook de Eifel is inmiddels door de Wolf gekoloniseerd en het zal dus niet lang duren voordat er zich ook in Limburg Wolven vestigen.

Natuurlijk gaat het in de lezing over Roodkapje en over de Zeven geitjes, maar ook over de functie die de Wolf als toppredator in de natuur heeft. Hoe leeft de Wolf en wat betekent zijn komst voor ons en onze huisdieren? Hoe gaat men in Oost-Duitsland om met de populatie Wolven die daar leven ? Ook op deze aspecten wordt getracht tijdens de lezing inzicht te verschaffen.

Foto Olaf Op den Kamp

Geef een reactie