Nummer 1 van de wereld 2018 Harrie Smolders blikvanger op JIM Maastricht

 

 

 

 

Topruiter Harrie Smolders komt met de paarden, Don VHP Z, Zinius en Une de L’Othain naar Jumping Indoor Maastricht komend weekeind. Het is nog niet duidelijk met welk paard de Brabander zondag aan de start  komt tijdens de Grote Prijs van Maastricht. Toernooidirecteur Frank Kemperman en publiek hopen vanzelfsprekend op de topcombinatie Harrie Smolder-Don VHP Z N.O.P.   

 

In augustus werd Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. door Nederlands bondscoach Rob Ehrens als eerste op het lijstje gezet voor TeamNL tijdens het EK voor de springruiters in Rotterdam. Maar Harrie Smolders kreeg zijn op leeftijd gekomen – en daarom nog maar selectief inzetbare – toppaard niet op tijd in topvorm voor de Longines FEI European Championships, dat van 19 tot en met 25 augustus in Rotterdam verreden werden. Het wegvallen van de topcombinatie bleek een forse aderlating voor het Nederlandse team. “Voor een EK, zeker in eigen land, moet je in de flow zitten, anders dan werkt het niet. Het is enorm jammer, maar een onderdeel van de sport”, aldus Ehrens.

Jarenlang kon Harrie Smolders op twee toppaarden wedden. dankzij de exceptionele kwaliteiten en prestaties van de halfbroer hengsten Emerald en Don VHP regen de topsuccessen zich aaneen en overvleugelde hij op de wereldranglijst mannen als Maikel van der Vleuten en, gewezen Olympisch-, wereld- en Europees kampioen Jeroen Dubbeldam. Winnaar van de Global Champions Tour, de Global Champions League en de Nations Cup. Tweede op het EK, in het Zweedse Gothenburg. In 2018 plaatste de Brabander die al 25 jaar in de top 20 van Wereld rijdt de kroon op zijn individuele loopbaan als springruiter.

Na Indoor Brabant volgde Harrie Smolders in 2018 Kent Farrington op als nummer 1 van de wereld en hield die positie op de wereldranglijst aansluitend acht maanden lang vast. En passant plaatste de wereldtopper zich tijdens de wereldruiterspelen in Tryron North-Carolina ook nog voor het grootste sportevenement in de wereld, de Olympische spelen in Tokyo, in 2020.

Je zou voor minder naast je schoenen gaan lopen. Zo niet Harrie Smolders. De Brabander is opvallend relaxt – een enorm pré omdat toppaarden gevoelige antennes hebben voor de gemoedstoestand van hun ruiter – en bovenal uiterst nuchter. “Zo ben ik als zoon van een varkensboer opgegroeid. Hard werken niet zeuren en altijd het optimale uit jezelf halen. Thuis waren ze ook niet zo van de schouderklopjes. Als ik vroeger vier concoursen reed en er drie won ging het na afloop bij mijn vader vooral om het waarom dat ik het vierde concours niet had gewonnen. Dat was toen soms niet leuk, maar het heeft me wel gebracht waar ik nu sta, denk ik.”

Foto’s Caroline Smolders (RECHTENVRIJ)

Geef een reactie