Het Rosarium, aangelegd in de jaren 60 als openbare tuin van Huize Tobias, hoort al geruime tijd bij de wijk Aarveld. In 2009 liet de gemeente weten dat het onderhoud te kostbaar werd. De prachtige rozentuin zou opgeheven zijn, als onder andere Frans Thuis daar geen stokje voor gestoken had. In zijn ogen was deze plek zo’n bijzonder onderdeel van de wijk Aarveld, dat het idee opgeworpen werd om met vrijwilligers te gaan werken.

De afgelopen tien jaar is het Rosarium door vele verschillende vrijwilligers onderhouden. Anno 2019 bestaat de vaste kern uit zo’n 12 wijkgenoten, die elke twee weken op zaterdag de handen uit de mouwen steken om zich over de tuin te ontfermen. Tussen 10 en 12 uur ontmoeten ze elkaar in het Rosarium en werken elk binnen hun eigen mogelijkheden om de tuin te laten floreren. Dat er na hard werken ook tijd is om na te praten onder het genot van thee en koffie en vaak ook iets lekkers, is een sociaal element, waar de nodige aandacht voor is. De vrijwilligers vinden in het Rosarium niet alleen voldoening, maar ook gezelligheid en kameraadschap. Door te mogen integreren in een fijne groep, waar je kunt zijn wie je wilt zijn, is het geen probleem om voor, door en met elkaar de schouders eronder te zetten. Als groep is tevens besloten om het 10-jarig bestaan aan te grijpen om op 15 september 2019 een bijzonder moment te creëren.

De Jubileumdag was een dag van rozengeur en zonneschijn. Er was koffie, gebak en zelfs aan een heerlijk ijsje ontbrak het niet. Er waren standjes van IVN en de Zonnebloem ook werden er workshops gegeven door medewerkers van de Rosenhof uit Lottum. Samen met de rozenkwekers en leverancier de Gebr. Seuren hebben deze rozenspecialisten inmiddels veel kennis overgedragen en een warme band opgebouwd met het Rosarium Aarveld. Voor het ceremoniële gedeelte van de dag waren 30 minuten uitgetrokken. Het zijn immers geen kletsers maar doeners. Dit officiële gedeelte bestond uit een toespraak van achtereenvolgens Angelique Vos, Wethouder Adriane Keulen, Dick Thuis, Frans van Velzen en afsluitend Peter van Stollwerk. Dit alles vond plaats bij het schitterende prieel dat enkele jaren geleden getekend en tevens uitgevoerd is door Frans Cleven. Na de toespraken werd een kunstwerk in de vorm van een windwijzer onthuld. De windwijzer is gemaakt door Robin Smeets, een hoefsmid maar tevens kunstsmid uit Wijlre. In tegenstelling tot het prieel is de windwijzer gemaakt van cortenstaal. Deze metaallegering heeft de bijzondere eigenschap dat het alleen aan de oppervlakte oxideert en daardoor een mooie roestkleur heeft. Het kunstwerk is bedoeld ter nagedachtenis aan een van de initiatiefnemers van het eerste uur: Frans Thuis. De familie Thuis samen met diverse omwonenden van Frans en de welzijnsorganisatie Alcander hebben samen het kunstwerk bekostigd.

Het rosarium is alweer een stukje mooier en een kunstwerk rijker. Wil jij graag eens vrijblijvend een zaterdag meehelpen? Extra handen zijn altijd welkom!
Neem contact op met Angelique op tel 06 23 255 106 of stuur een email aan info@aarbek.nl

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie