Chineke Orkest opent poorten tot de verbeelding

Verwendungsrechte Festival Strings Lucerne

Maandag 18 november, om 20.00 uur vindt in het Eurogress in Aken het tweede concert plaats in de door philharmonie zuidnederland georganiseerde reeks Meisterkonzerte Aachen. Het belooft een bijzonder ervaring te worden. Een hoornroep van de legendarische geestkoning Oberon opent de poorten tot de verbeelding in de laatste Opernouvertüre van Carl Maria von Weber, die hij in 1826 componeerde. Naast de titelheld en zijn vrouw Titania treden reizende ridders, piraten en een oosterse prinses op in dit beeldend concert.
Chineke, onder leiding van dirigent Kevin John Edusei, is het eerste Europese professionele orkest waarvan de muzikanten overwegend lid zijn van de zwarte gemeenschap of andere etnische minderheden, presenteert het vioolconcert van de Angelo-Afrikaanse componist Samuel Coleridge-Taylor als een opwindende nieuwe ontdekking voor de concertzaal.
De zoon van een arts uit de Britse kolonie Sierra Leone was een favoriete student van de belangrijke compositieleraar Charles Villiers Stanford, werd gepromoot door Edward Elgar en werd in het begin van de 20e eeuw gemaakt als een ‘zwarte Dvořák furore. Zijn vioolconcert, voor het eerst uitgevoerd in 1912, is een zeer romantisch werk, gebaseerd op de Amerikaanse stukken van Dvorák.
Na Pörtschach am Wörthersee leidt eindelijk de tweede symfonie van Johannes Brahms. In het plaatselijke zomerverblijf werd ze zo opgewekt, vrolijk en pakkend, dat ze zichzelf liet horen als de ‘pastorale’, van de anders vaak melancholieke componist.
Programma:
Carl Maria von Weber
Oberon -Overture
Samuel Coleridge-Taylor
Vioolconcert in g-Moll op. 80
Johannes Brahms
Sinfonie Nr. 2 D-Dur op. 73
Meer informatie: https://meisterkonzerte-aachen.de

Foto brochure meisterkonzerte-aachen.de

Geef een reactie