Hoofdmenu

Vuurwerkmeldpunt voor Heerlen

 

Ondanks dat de jaarwisseling de onveiligste nacht van het jaar is weigert het College van Heerlen maatregelen te nemen om de vuurwerkoverlast aan te pakken. Burgemeester Roemer beloofde vorig jaar al een memo over de vuurwerkaanpak aan de fractie van de Partij voor de Dieren. Toen deze memo bijna een jaar later verscheen bleek dat er geen enkele maatregel zal worden getroffen om Heerlen veiliger te maken tegen vuurwerk en om overlast hierdoor te voorkomen. Reden is dat er vrijwel geen specifieke registratie van vuurwerkoverlast heeft plaatsgevonden in Heerlen en dat er geen handhavingscapaciteit wordt vrijgemaakt.

 

“Dat is van de zotte” zegt fractievoorzitter Plusquin van de Partij voor de Dieren Heerlen.

“Hoe kun je als gemeente beleid ontwikkelen als je geen cijfers hebt en op goed geluk stuurt. Bovendien heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid aanbevelingen voor gemeenten aangedragen zoals het organiseren van een centrale vuurwerkshow en het instellen van vuurwerkvrije zones.”

Specifieke overlast voor dieren wordt zelden gemeld! Terwijl veel huisdiereigenaren al vanaf november zien dat hun viervoeters in angst leven door het vuurwerk.Maar niet alleen huisdieren beleven angstige momenten, ook in het wild levende dieren zijn de dupe, evenals longpatiënten, veel kleine kinderen, oorlogsveteranen en hulpverleners. Overigens blijkt uit onderzoek dat vooral omstanders en jonge mannen tot de slachtoffers behoren.

In veel Nederlandse steden worden er gebieden aangewezen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Ook Heerlen heeft een groot aantal plaatsen waar mens en dier moeten worden beschermd tegen overmatig geluid, schadelijke stoffen, stank en afval en waar angst zeker moet worden voorkomen. Te denken valt aan verzorgingshuizen, ziekenhuizen, locaties met mogelijk verhoogd brandgevaar en plaatsen waar groepen dieren aanwezig zijn.

In onze stad zijn er geen ervaringen of bekende meldingen die een dergelijke specifieke aanwijzing van bepaalde gebieden noodzakelijk zouden maken, aldus het College van Heerlen.

De Partij voor de Dieren wil deze informatie wel wat concreter hebben en heeft een meldpunt ingesteld waar iedereen die overlast dor vuurwerk ondervindt dit kan melden.

Melden via http://vuurwerkoverlastheerlen.nl (let wel, dit is enkel een meldpunt, gevaarlijke situaties altijd melden bij politie). De meldingen worden na de jaarwisseling aangeboden aan het College met een voorstel om de vuurwerkoverlast voor de volgende jaarwisseling wél aan te pakken omdat álle inwoners van Heerlen, mens en dier, recht hebben op een veilige en probleemloze jaarwisseling.

ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Tom de Cock« (Vorig nieuwsbericht)