Het Nederlands Mijnmuseum realiseert een volwaardig mijnmuseum in Pand Kneepkens aan de Dr Poelsstraat 23. Samen met Continium en conceptontwikkelaar Tinker is hiervoor een nieuw museumconcept bedacht. Vier verhaallijnen (zwart, goud, grauw en groen) vertellen op een eigentijdse manier over het mijnverleden van de regio. Het museum gaat vooral aandacht besteden aan de enorme impact van de mijnbouw op Zuid-Limburg. Daarbij is veel ruimte voor het bovengrondse verhaal. Het schacht- en ophaalgebouw blijven een rol spelen om het ondergrondse verhaal te vertellen.

Pand Kneepkens uit 1939 is een rijksmonument ontworpen door Frits Peutz. Het pand wordt ook wel ‘het kleine Glaspaleis’ genoemd en was oorspronkelijk een mijnwerkerswarenhuis. Het museum wordt straks ingericht als een shop-in-shop concept, een verwijzing naar dit verleden. Zo krijgt een belangrijk monument in de stad een passende herbestemming.

Wethouder Jordy Clemens kijkt uit naar het nieuwe mijnmuseum. “Onze stad is gevormd door ons verleden. Naast de Romeinse periode is het mijnverleden heel belangrijk voor onze identiteit. Door te kiezen voor deze locatie, dicht bij Thermenmuseum, De Vondst en SCHUNCK, maken we het hele verhaal van Heerlen zichtbaar in hartje centrum. In een pand, dat net als de schacht- en het ophaalgebouw, onlosmakelijk met de mijntijd is verbonden.”

Foto®Parkstad Actueel/Tom de Cock

Geef een reactie