Heerlens wethouder Adriane Keulen breekt lans voor fatsoen en respect

ADRIANE KEULEN

 

Het is zeker geen onbekendheid dat wethouder Adriane Keulen (van partij OPH met in haar portefeuille: Integraal Ouderenbeleid, Buurtgericht Werken/Burgerbetrokkenheid, Publieke Dienstverlening en Informatisering goed in het schrijven van columns is. Vanaf haar aantreden als wethouder maakt zij immers iedere maand, voor het in Stadsdeel Heerlerheide verschijnende tweewekelijkse blad Heerlerheide Boulevard, een zeer gewaardeerde column, welke zeer graag gelezen wordt. Uiteraard staat ze ook bekend als de wethouder die zeer nadrukkelijk  betrokken is met de burgers van heel Heerlen. Omdat haar januari column van algemeen actueel belang is, hebben we gemeend om deze column voor deze keer te plaatsen op de, eveneens heel goed gelezen, site Parkstad Actueel en facebook. We hopen dat deze column dan ook ieders tevredenheid kan wegdragen met dank aan Adriane Keulen

Tweeduizendtwintig of twintigtwintig: fatsoen en respect!

Tweeduizendtwintig of twintigtwintig?  Ik kies voor het laatste.  Dat bekt beter. Twintigtwintig  klinkt muzikaler en veelbelovender. Klinkt als een nieuw begin en is natuurlijk ook het begin van een nieuw decennium. Een eeuw geleden sprak men van de roaring  twenties; de roerige jaren twintig. Een zeer bewogen periode waarin op allerlei gebied veel veranderde, zowel op materieel  (de auto als massaproduct, de opkomst van de radio) als op moreel gebied  (grotere vrijheden). De eerste vrouwen ontdeden zich voorgoed van het korset. En meer mannen droegen een confectie-kostuum. Het kostuum werd betaalbaar voor een ieder; de arbeider kwam er op zondag mee naar de kerk. De roerige jaren twintig van de 20e eeuw. Nu 100 jaar geleden.

De rustige jaren twintig!

En als ik nu vooruitblik zou ik wensen dat dit nieuwe decennium van de 21e eeuw, de jaren worden van de rust. De jaren van fatsoen en respect; van waarden en normen. Grote woorden, van levensbelang voor het goed met elkaar omgaan op grote schaal, maar zeker ook op kleine. En zeker ook van belang voor de straat, de buurt en o.m. ook voor het stadsdeel Heerlerheide. Als we deze begrippen zouden omarmen, dan zouden er geen oorlogen, geen vetes, geen conflicten en geen ‘huftergedrag’ meer zijn. Dan zouden we elkaar de ruimte bieden en dan zou elk individu ook nooit die ruimte, die vrijheid overschrijden.

Waarden en normen

Waarden en normen. Pff….een hele mond vol. Welke waarden hanteer je? ‘Waarden’, het woord zegt het al, worden gezien als waardevol. ‘Waarden’ gaan over goed of slecht en worden heel persoonlijk ingevuld. Voor mij zijn fatsoen en respect hele belangrijke waarden. En ik probeer me dan ook hiernaar te gedragen. Normen waar we het zo vaak over hebben, zijn geschreven en ongeschreven gedragsregels die we als vanzelfsprekend ervaren. Kortom: je waarden kun je tot uiting brengen door concreet gedrag.

En soms zie je al heel jong dat een kind zich misdraagt, of nog erger de grenzen van het toelaatbare heeft overschreden. De normen zijn dan heel ver te zoeken.                        We kennen allemaal deze voorbeelden, waarbij je je afvraagt hoe dit in hemelsnaam kan gebeuren en dan al op heel jonge leeftijd. Hoe kun je al zo jong ontsporen? En natuurlijk kom je ‘hufters’ tegen op elke leeftijd, maar als je zaken nooit van huis uit hebt meegekregen, dan wordt het lastig om op het juiste spoor te blijven. En die ouders zijn er, die hun kinderen gewoon een vrijstaat geven. Maar ik spreek ook ouders die het beste voor hebben met hun kinderen, maar ze toch echt de verkeerde kant op zien gaan. Vaak doordat deze kinderen er bij willen horen, met verkeerde vriendjes of vriendinnetjes in aanraking komen of kinderen die gevoelig zijn voor verslaving, voor bijvoorbeeld alcohol of verdovende middelen. En daar word je als ouders ook echt wanhopig van.

Maar ik word ook moedeloos van volwassenen die geen fatsoen en respect in zich hebben. Je komt het tegen op elke leeftijd. Dus daarom mijn pleidooi voor het nieuwe decennium van fatsoen en respect.

Ik wens u dan ook een gezond, sprankelend, vreedzaam jaar, met lieve mensen om u heen waarbij u zich geen zorgen hoeft te maken om overlast, of nog erger om criminaliteit of ander ontoelaatbaar gedrag. Ik zou wensen dat het jaar 2020 het begin is van een nieuwe periode; een tijdperk van fatsoen en respect!

 

Geef een reactie