Sjpasseberg/Heksenberg begroette prins Patrick Rieke III met veel muzikaal tamtam    

         Bond van Carnavalsverenigingen Limburg verrast ex-Vereinpresident Ton van Schaaik met de  BCL Groot Orde

 Wat was het afgelopen zaterdag, in de kleurrijke narrentempel Sjpashoes, c.q. gemeenschapshuis Heksenberg aan de Hei Grindelweg, weer een onvervalste grootse happening. Dit uiteraard met als de bekende kers op de taart de uitroeping, installatie en proclamatie van de nieuwe 49e narrenheerser in het rijk van D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein. Hij zou dan tot Aswoensdag gaan regeren onder het passende seizoen motto: “Op Sjpasseberg is alles Paletti, mit Glitter en Confetti”. Overigens werden al bij het binnenkomen van het Sjpashoes heel wat positieve kreten geslaakt bij het zien van een geweldig kleurig opgebouwd achtergronddecor op het podium. Als entourage passende in de carnavalsinsteek van de avond. Een juweeltje om te aanschouwen met een bijzonder chapeau voor de makers/decorbouwers Jan van Wijnen en Peter Janssen (tevens de Dj’s van deze avond). Een betere kleurrijke Vasteloavends indruk om de proclamatieavond te doen starten was uiteraard al een groot pluspunt en een garantie over al wat er op deze avond op carnavalsgebied nog zou gaan plaats vinden.

Dat was nog heel wat om te “verhapstukken” voor iedereen, inclusief diverse bevriende carnavalsverenigingen, die in het Sjpashoes aanwezig was. Dit natuurlijk met de intentie, of beter verwoord nieuwsgierigheid, wie de nieuwe prinscarnaval 2020 van Sjpasseberg/Heksenberg zou gaan worden. Uiteraard liepen hierover de meningen en gissingen uit elkaar, want natuurlijk meende iedereen het te weten. Maar de daadwerkelijke garantie is pas 100 procent zeker op het moment suprême als de nieuwe heerser zich daadwerkelijk zal presenteren en zijn identiteit bekend is.

 

Maar alvorens het zover was werden er door de “Verein” o.l.v. nieuwe president Wiel Nuij (vanzelfsprekend toch wel een beetje zenuwachtig voor zijn eerste vuurdoop proclamatie besognes, maar het zeker goed heeft gedaan) de nodige plichtplegingen verricht. Niet zozeer een “Verein” plichtpleging, maar een meer als grote verrassing aan het begin van de avond was de aanwezigheid van een viertal prominente bestuursleden, o.l.v. voorzitter Marc Kompier van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) district Zuid.

Voorzitter Kompier werd bijgestaan door mevr. Anja Thehu-Mulder (oorspronkelijk afkomstig van Heerlerheide en nu wonende in Maastricht, Frans Hellenbrand en Hubert Schuilen. Zij waren, mede op verzoek van de “Verein” met koffertje en al afgereisd naar Sjpasseberg/Heksenberg speciaal voor de onlangs afgetreden president Ton van Schaaik. Voor de vele verdiensten, opgesomd door voorzitter Marc Kompier, die Ton van Schaaik op zijn Vasteloavends palmares heeft staan, had de BCL besloten om hem te komen eren met een heel bijzondere onderscheiding, die maar heel weinig wordt verleend en wel de Groot Orde van de BCL.

Wauw, wat een onvoorstelbare grote eer voor Ton van Schaaik, welke toekenning als zeer terecht te omschrijven is. Natuurlijk hoorde er ook een oorkonde bij, evenals een boeket bloemen voor mevrouw Marianne van Schaaik.

 

Uiteraard ontbrak het entertainment gebeuren op deze happeningsavond zeker niet. In tegendeel zelfs, want er waren optredens van groep “Ummer d’r Letste”, Sambaband Diversao en later op de avond ook nog van duo “Springlaevend”.Maar evenals iedere prins er niet aan ontkomt breek onverbiddelijk een einde van een regeringsjaar aan. Dus ook voor nog regerend prins Sam 1 Smits. Hij mag terugzien op ook een prachtig regeringsjaar.

Hij liet dit als dank aan de Verein” en heel Sjpasseberg dan ook, kort maar krachtig, duidelijk blijken. Uiteraard kreeg hij een herinnering aangeboden. Vervolgens werd hij ontdaan van steek, ketting en scepter en aansluitend opgenomen bij de ex-prinsen van de Verein.

Vervolgens was dus het wachten op de nieuwe heerser van Sjpasseberg 2020. Maar voor het zover was heerste er een meer als gezellige stemming in het Sjpashoes. Tegen de tijd dat de nieuwe heerser ten tonelen zou worden opgevoerd stond Sambaband Diversao in gereedheid om de dan nog onbekende heerser, samen met de Verein, naar binnen te loodsen. Toen president Wiel Nuij het sein hiertoe gaf voerde opzwepende muzikale tamtam de boventoon door deze geweldig optredende sambaband. Zij brachten, de in een carnavals kleurrijk omfloerste onderkomen naar het podium. Nog steeds gold de bewering: wie zal het sein? Het duurde heel even om de spanning en verwachting nog dragelijk te houden totdat president Wiel Nuij, samen met alle aanwezigen, de countdown telling van 11 naar O begonnen. En bij O sprong, letterlijk bedolven onder de glitter en confetti gelijk het seizoen motto, Patrick Rieke op het podium. Groot enthousiasme barstte los in het Sjpashoes en zo te zien stal Patrick Rieke meteen de harten van de vasteloavendvierders.

Natuurlijk moest hij eerst aangekleed worden zodat er dan een echte uitziende prins zou staan. Dus stond vervolgens hij dan, sjiek uitgedost als de nieuwe heerser Patrick 3e en vervolgens zijn proclamatie rede perfect uitsprak. Natuurlijk kreeg Patrick ook een adjudant aan zijn zijde en wel de immer joviaal overkomende vriend en oud-prins Henry Hagedoorn. Zoals gebruikelijk moest hij “meteen aan de bak” om de eerste plichtplegingen te volbrengen, middels een aantal onderscheidingen uit te reiken aan zijn charmante en knap ogende echtgenote Michelle Rieke-Balota, verdere familie (waaronder zijn oma), vrienden, prinsen comité. Tot besluit van de Vasteloavends “ceremonie protocollair” ontkwam Patrick niet aan de eerste prinsendans met zijn Michelle, welke opgave hij maar al te graag volbracht. Vervolgens begaf hij zich onder zijn onderdanen en viel al op door zich direct te mengen in de polonaise en werd het verdere verloop van de avond in alle gezelligheid tot aan de kleine uurtjes voortgezet. Het was weer Sjpasseberg op zijn best. Zaterdag 25 januari zal Patrick, samen met jubilarissen, Groot Ordedrager BCL en Ordedrager Gemeenschapshuis in het Sjpashoes recipiëren vanaf 19.11 uur in narrentempel ’t Sjpashoes. Komen we nog nader op terug.

Foto’s: Callie Steijaert

Uiteraard wil prins Patrick 3e zich zelf, aan allen die dit lezen, zelf voorstellen. Hieronder, onder dank, dus aangegeven zijn eigen voorstelling

 

Foto D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein

 

“Eindelijk, na maanden vol ongeduld mag ik mij aan Sjpasseberg voorstellen, met een brede lach van oor tot oor als Prins Patrick de 3de. Mijn naam is Patrick Rieke en ik ben 32 carnavalsseizoenen jong. Geboren op de Heksenberg en getogen op Heerlerheide (Ghen Heij). Zoon van Funs en Jeannette Rieke, broertje van Bernd Rieke.Tien jaar samen en 1,5 jaar getrouwd met mijn vrouw Michelle Rieke-Balota, tevens opgegroeid op de Heksenberg.

 

 

Werkzaam bij Hermans Elsloo van de Kreeke waar ik tien jaar geleden gestart ben als betonreparateur en waar ik nu alweer 1,5 jaar met veel plezier aan de slag ben als uitvoerder. In mijn vrije uren ben ik gemiddeld twee keer in de week te vinden in café Heksenberg Roebroekweg. Hier gooi ik met veel plezier, samen met mijn dart team de pijltjes in het dartbord. Zij moeten mij echter de komende weken even missen. Want de vasteloavend gaat nu even voor. Echter na het haringhappen ben ik weer terug en gooi ik de 180’ers hopelijk als nooit te voor.

Daarnaast elke voetbalwedstrijd als grensrechter actief bij het 1ste dameselftal van SV-Brunssum, waar ik met veel plezier de wedstrijden begeleid. Meerderheid van de dames in dit team zijn lid geweest bij de voetbalvereniging van RKVV-Heksenberg. De selectie van dit elftal zijn dan ook geen vreemde voor de Heksenberg.

Samen met mijn vrouw is toch wel mijn aller grootse hobby het reizen. Van prachtige zonvakanties (waaronder de Malediven, Sri-Lanka, Mexico en Curaçao) tot aan heerlijke skivakanties en fijne weekendjes weg. De wereld ontdekken vinden wij prachtig om te doen.

Het vieren van de vasteloavend is in huize Rieke er met de paplepel ingegoten. Met als voorbeeld mijn vader Funs Rieke de tweede (2001) en broer Bernd Rieke de eerste (2007), zij gingen mij beide voor als prins van de Sjpasseberg. Ik ben in het verleden al een aantal jaar lid geweest van D’r  Heksenbergse Vasteloavends Verein, adjudant geweest van Ralf Braeken (2005), Danny van Drongelen (2006) en Bernd Rieke (2007). En nu ben ik er weer, terug van weggeweest. Het voelt in ieder geval als feestelijk thuis komen. Nu is het mijn beurt om op de Sjpasseberg met de scepter te zwaaien. Hiervoor wil ik het prinsencomité, maar ook zeer zeker mijn vrouw Michelle, bij deze voor bedanken voor het vertrouwen, de adviezen en de begeleiding, maar zeer zeker voor de kans die zij mij hebben gegeven om met de scepter te mogen zwaaien op de Sjpasseberg.

Met dit jaar als verenigingsmotto: ‘’Op Sjpasseberg is alles paletti mit glitter en confetti’’.
Wil ik daarnaast mijn motto overbrengen: ‘’Leef met een lach, en geniet van iedere dag’’.
Dat is wat ik namelijk iedere dag weer probeer te doen, te genieten met een lach van iedere dag. Dit ga ik dan ook zeker dit vasteloavendseizoen doen, genieten. Maar dit doe ik niet alleen. Dit regeringsseizoen word ik namelijk bijgestaan door Henry Hagedoorn als adjudant.

Foto D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein

 

Een goede vriend waar ik een bijzondere band mee heb en diverse raakvlakken.
Ook Henry is voor Sjpasseberg geen onbekende, hij ging mij voor als prins van D’r Heksenbergse Vasteloavends Verrein (2016). Daarnaast zijn wij teamgenoten binnen de dartvereniging van café Heksenberg. Henry is dan ook zeker een adjudantvoor de sfeer.
Bijzonder dat hij dit avontuur samen met mij wil ervaren en volmondig ja antwoorden op mijn vraag; of hij mijn adjudant wilde zijn.

 

 

Ik hoop dat ik mag rekenen op de steun en het vertrouwen van u allen en dat Sjpasseberg en de Verein een super seizoen tegemoet mag gaan, die zeker gaat knallen.Ik zou u alle willen uitnodigen om op 25 januari in het Sjpashoes naar de receptie en het prinsenbal te komen. Dan kan u mij als prins Patrick de 3de, de drager(s) van de Orde van Verdienste 2020, het bestuur van SGH en de jubilaris Andre Petit 1 x 11 komen feliciteren”.

Prins Patrick III, 49ste prins van D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein 2020.

 

 

Geef een reactie