Een traditionele opening van het carnavalsseizoen, zonder gezeur en poespas.

 

Tradities. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Dat daarnaast zo’n beetje elk dorp zijn eigen tradities kent rondom de opening van het carnavalsseizoen, was voor mij een reden om richting Gebrook te rijden, om samen met vriendengroep De Breuker Kameroaden eens te babbelen over het “kowrenne”: een wereldberoemde traditie van hun dorp.

Een traditie die inmiddels 45 jaar bestaat en plaatsvindt op de markt van Hoensbroek op “Vetdonnesjtig”, de bekende donderdag vóór de drie döl daag.

Kowrenne

Een hilarisch spektakel, vol gezelligheid en plezier, waar ook De Breuker Kameroaden alweer 11 jaar aan deelnemen. “Super gezellig en zonder gezeur en poespas”, spreken zij unaniem uit. Samen met andere groepen leggen de verschillende renners, die hun eigen kow dragen, een parcours af en strijden voor de eerste plek. Een parcours met hindernissen, sprintjes, een heuse “sjoepkarrace” en een afsluitende stoelendans. Alles binnen de snelste tijd. Volgens De Breuker Kameroaden absoluut de meest felbegeerde trofee om te winnen. Die van snelste kow! De renners doen er dan ook alles aan om voor de 20e februari in topconditie te zijn.

Dat er tevens een prijs behaald kan worden voor de mooiste kow, is een stimulans voor de bouwers en uitvoerders om hun uiterste best te doen. Het is dan ook niet raar dat De Breuker Kameroaden al vanaf september in de weer zijn om de kow voor 20 februari 2020 spik en span te hebben.

De Breuker Kameroaden

De kow, die opgebouwd wordt uit papier-maché, kent niet alleen veel uren aan voorbereiding, maar zeker ook aan uitwerking. Al vanaf de zomer BBQ steken de deelnemers van De Breuker Kameroaden de koppen bij elkaar om de nieuwste plannen te bespreken. Of er dit jaar wordt gekozen voor het thema van Hoensbroek, blijft nog even geheim. Het zou zomaar kunnen dat ze in het kader van hun eerste jubileum met een eigen thema op de proppen komen. Dit onder de bezielende leiding van initiatiefnemer Wil Sturmans. Hij is degene, die De Breuker Kameroaden zo’n 11 jaar geleden oprichtte en het stokje en de kow overnam van een groep van de politie. Sinds die tijd is de vriendengroep stevige concurrentie binnen het traditionele evenement.

 

En hoewel het elk jaar weer een stevige klus is om de kow op tijd in de startpositie te krijgen, staan De Breuker Kameroaden ook dit jaar weer te trappelen van ongeduld, om deel te kunnen nemen aan het kowrenne. Een bijzonder spektakel, waar van heinde en ver mensen samenkomen om dit life te mogen aanschouwen. Weer of geen weer.

Ook dit seizoen belooft het weer dolle pret te worden, als de koeien, mit gestrikde udder, het sportief tegen elkaar opnemen op donderdag 20 februari 2020.

Prijzen

Sportiviteit staat binnen dit evenement voorop. Al zal er best een traantje gelaten worden, als de deelnemende groep buiten de prijzen valt. Want eerlijk is eerlijk: het winnen van prijzen staat toch ook wel hoog in het vaandel. Vriendengroep De Breuker Kameroaden wist eerder niet één, maar zelfs beide prijzen in de wacht te slepen. Een voor de mooiste en een voor de snelste koe. Helaas was dit tegen de regels en kozen ze unaniem voor de meest speciale prijs: die van de snelste.

Kowrenne 2020

 Vol trots kijken De Breuker Kameroaden elk jaar weer terug op het feit dat ze de klus weer geklaard hebben. Of het ze dit jaar ook zal lukken, blijft nog even spannend. De komende weken zullen de puntjes op de -ie- gezet moeten worden, wil de kow een kans maken zich staande te houden in het traditionele spektakel.

De vraag blijft: wie wordt de snelste kow? En wie mag zich de “sjoenste” kow noemen? Donderdagavond de 20e februari weten we het!

Kowrenne Gebrook

Markt Hoensbroek

Donderdag 20 februari 2020

19:00-23:00

Foto’s Sandarijn Hilkhuijsen

 

 

Geef een reactie