‘Grand lady’ van de hedendaagse flamencodans komt op 17 maart naar Theater aan het Vrijthof

Dansicoon Eva Yerbabuena keert na lange tijd terug naar Nederland. Van 13 tot en met 17 maart toert zij door het land met haar nieuwe voorstelling Cuentos de Azúcar Sugar Tales. De voorstelling is exclusief te zien in Utrecht, Den Haag en als laatst op 17 maart in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. 

 

 ‘Grand lady’ van de hedendaagse flamencodans. Eva Yerbabuena, befaamd om haar expressie en technische perfectie, weet als geen andere danseres met haar majestueuze vrouwelijkheid, haar sprekende armen en duizelingwekkende voetentechniek, de flamenco een diepe zeggingskracht te verlenen. Tegelijkertijd schept ze, in grote intimiteit met haar publiek, haar eigen verhaal op toneel. In Cuentos de Azúcar is dat de zoektocht naar een gemeenschappelijke spiritualiteit, dat wat ons, als dragers van verschillende culturen, verbindt.

Sinds Eva Yerbabuena in 1998 haar eigen gezelschap oprichtte ontwikkelde ze zich tot een belangrijke vrouwelijke wegbereider voor een nieuwe, hedendaagse flamencodans en maakte ze naam als een van de grootse flamencodansers/choreografen van de wereld. De danseres uit

Foto Eva Yerbabuena – Cuentos de Azúcar (3)

Granada werd in haar lange carrière bedolven onder de prijzen, waaronder de Premio Nacional de Danza (2001). Onlangs werd ze in Spanje voor haar verdiensten bekroond met de Gouden Medaille voor de Schone Kunsten (2017).

Spanje meets Japan. Yerbabuena gaat vanuit de Flamenco een dialoog aan met traditionele muziek uit Japan. Rondom Eva’s magnetische danspersoonlijkheid versmelt diepe flamencozang met de shima uta, de oude eiland- gezangen van Amami, via de adembenemende stem van Anna Sato. Japanse Taiko drums, flamenco ritmes komen samen in de prachtige arrangementen van gitarist Paco Jarano.

Tekst en FotoTheater aan het Vrijthof

Geef een reactie