Huub Schepers (voorzitter WDZ): ,,komst coronavirus was geen verrassing.”

 

 

In de tijd waarin het coronavirus ons in de greep heeft liggen de sociale activiteiten nagenoeg, of in ieder geval voor een groot deel, stil. Voor het amateurvoetbal geldt dat zeer zeker. Er mag niet meer gevoetbald worden, ook niet getraind, de complexen zijn verboden terrein, vooralsnog tot 1 juni 2020.

 

De redactie van de Parkstadactueel benaderde een aantal voorzitters van clubs met vragen over de komst van het duivelse virus, de gevolgen en de impact ervan op het reilen en zeilen bij amateurclubs en anderszins. Als eerste gingen we te rade bij Huub Schepers, voorzitter van WDZ in Bocholtzerheide. In hem vonden meteen iemand met ervaring op medisch gebied. Huub is in zijn werkzame leven namelijk heel lang huisarts geweest.

Geen verrassing

Om te beginnen vragen we de preses of het voor WDZ een verrassing is geweest dat het virus zijn invloed in ons land deed gelden en wat men bij de club in het begin heeft ondernomen. Zijn antwoord is helder: ,,We waren verrast dat het coronavirus zich voor een derde keer ontwikkelde tot een voor de mens besmettelijk virus. Dat het virus vervolgens ook al snel naar Nederland kwam, kan geen verrassing genoemd worden. Wij hebben de maatregelen die volgden vanaf het eerste moment erg serieus genomen. Zo hebben wij al meteen na de eerste persconferentie van de overheid alle voetbalactiviteiten stopgezet. Een kleine week later is ons complex en de kantine op slot gegaan en zodoende zijn ook de voetbalactiviteiten voor langere tijd opgeschort.”

Definitieve stopzetting competitie.

Inmiddels heeft de KNVB het besluit genomen om de competitie, in het amateurvoetbal dan, definitief als beëindigd te beschouwen. Er zullen geen promoties en/of degradaties plaatsvinden. Dat besluit is anders dan dat men in België heeft beslist. Daar is de stand begin maart 2020 bepalend geoordeeld om te beslissen over promotie en degradatie. We vragen onze gesprekspartner naar zijn standpunt. Huub Schepers, die trotse vader is van drie kinderen en opa van zes kleinkinderen, zelf is hij van 1950, weer: ,,Stopzetten was het enig juiste besluit. Bij de door de overheid genomen maatregelen paste op geen enkele wijze het laten doorgaan van wedstrijden. Zoals het er nu naar uitziet dat een afvlakking van de piek pas eind mei te verwachten is en dat pas een versoepeling van de maatregelen in juli of augustus te verwachten is, lijkt me dit te meer reden het besluit als juist te bestempelen.”

Financiën

Op dit moment staat voor eenieder de gezondheid voorop. Niets voor niets immers is de bewegingsvrijheid enorm ingedamd. Maar dat heeft natuurlijk ook financiële en andersoortige gevolgen, daar kunnen we niet omheen. Huub Schepers, over de impact op zijn club, vierdeklasser WDZ: ,,De financiële gevolgen zullen groot zijn voor de vereniging, we genereren geen inkomsten uit de kantine, een groot gedeelte van de voorraad kan weg, er zijn geen sponsorinkomsten, evenmin inkomsten uit wedstrijden en activiteiten. Gelukkig wordt bij ons alles door vrijwilligers gedaan, enkel onze trainer is een betaalde kracht. De sociale impact voor onze vereniging is ook al enorm. WDZ is een echte familievereniging, waarin een grote groep mensen zich thuis voelt. Nu kunnen voetballers hun sport niet beoefenen, dat is vooral voor onze jeugd vervelend. Vele ouderen zijn normaliter de hele week door op ons complex, ze hebben nu geen ontmoetingsplek meer. Op dit moment is ons complex dus gesloten. We willen natuurlijk graag van alles organiseren, maar dat kan nu niet. Een aantal activiteiten hebben we uitgesteld en willen we later graag inhalen. Maar de vraag blijft natuurlijk hoe het allemaal in de rest van het jaar gaat uitzien. Wat kunnen we, wat mogen we. We houden onze leden wel zoveel mogelijk op de hoogte via de sociale media. We blijven van alles en nog wat op Facebook plaatsen, we sturen regelmatig Nieuwsbrieven, we organiseren buiten ons complex acties voor de jeugd.”

Steunbetuiging

We zien het op tv, we lezen het overal: veel mensen hebben het hartstikke moeilijk, anderen werken kiezelhard, onder vaak uiterst zware omstandigheden. Huub Schepers benadrukt dit nog eens als hij zijn welgemeende steun als volgt uitspreekt: ,,Het zijn, zoals gezegd, moeilijke tijden voor onze vereniging, maar ons past wel de nodige bescheidenheid als we zien hoe moeilijk ondernemers het momenteel hebben. Hoe moeilijk mensen het in de zorg en aanverwante beroepen hebben en zeker niet te vergeten welk verdriet deze ziekte in onze gemeenschap teweeg brengt.”

Foto uit het privé album van Huub Schepers

Geef een reactie