EEN DANK-JE-WEL AAN ALLE VRIJWILLIGERS

Op Koningsdag vieren we de verjaardag van koning Willem Alexander. 27 april staat normaal gesproken in het teken van feesten, vrijmarkten en natuurlijk de koning zelf. Al die evenementen zijn dit jaar afgelast. Maar wat wel doorgaat, is de jaarlijkse lintjesregen. Al zal ook dat niet op de traditionele manier gebeuren.
Normaal worden de Koninklijke onderscheidingen persoonlijk door de burgemeester tijdens een ceremonie overhandigd, maar door het coronavirus is landelijk besloten om dit niet door te laten gaan. Burgemeester Richard de Boer: “Er komt dus geen bijeenkomst maar we gaan de gedecoreerden wel verrassen.”

Bijzonder gezelschap. Elk jaar worden nieuwe gedecoreerden, samen met iedereen die al eens een lintje heeft ontvangen, uitgenodigd voor een bijeenkomst op het gemeentehuis. Burgemeester Richard de Boer: “Ik besef me dan altijd dat ik in bijzonder gezelschap ben. Te midden van dames en heren die zich op de een of andere manier ontfermen over anderen en zichzelf in dienst stellen van de gemeenschap. Zij géven zonder iets terug te vragen en dat is bijzonder én onderscheidend. En daarvoor verdienen ze onze waardering en dank.”

Onbetaalbaar maar niet vanzelfsprekend. Zo’n Koninklijke Onderscheiding wordt aangevraagd door de omgeving van de gedecoreerde. Dat gebeurt natuurlijk lang niet altijd, weet ook de burgemeester. “Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving. Meestal doen ze dat onopvallend en op de achtergrond. Zonder lintje of welke vergoeding dan ook. Gelukkig maar, want het is onbetaalbaar om de inspanningen van al die vrijwilligers en mantelzorgers in geld om te zetten. Niet alleen vanwege het hoge bedrag dat daaruit zou rollen, maar vooral ook omdat de liefde en passie die ze daarin stoppen onbetaalbaar zijn.

Onbetaalbaar maar niet vanzelfsprekend. Dat zien we ook nu, in deze bijzondere tijd. Een boodschapje doen, een maaltijd koken, even met elkaar bellen, het lijkt een klein gebaar, maar het kan voor een ander van onschatbare waarde zijn. Ik kan dan ook niet vaak genoeg zeggen hoeveel waardering ik daarvoor heb. Bij de een wordt dat tot uiting gebracht met een Koninklijke Onderscheiding, bij de ander met een glimlach. En ik zeg namens het college tegen alle vrijwilligers: DANK U WEL!”

Tekst en foto Gemeente Simpelveld

Geef een reactie