Minli Bedrijven al vele jaren een begrip in de Zuid Limburgse regio veelzijdig en dynamisch

 In 1982 begonnen als een idee, een kans, een boeiende uitdaging.

Korte geschiedenis introductie: wanneer de zakelijke benaming Minli Bedrijven gebezigd wordt dan weet iedereen in deze Zuid-Limburgse regio, maar ook nog ver daarbuiten, dat het gaat om een allround bedrijf met als hoofdvestiging Landgraaf/Strijthagen gelegen aan de Einsteinstraat 3 (045-5318170) en vestigingen in Heerlerheide (Bokstraat) en Geleen (Eisenburglaan). De Minli Bedrijven zijn een voortvloeisel van een in 1982 gelegde basis door de in het Brabantse Liessel opgegroeide Huub Minten en zijn echtgenote Ankie. Hierbij werd gestalte gegeven aan de bewering waar het in 1982 allemaal mee is begonnen t.w. een idee, een kans, een boeiende uitdaging. Welnu, deze weloverwogen uitspraak mag zeker gezien worden als een schot in de roos. Minli Bedrijven kent een diversiteit aan zakelijke expansie onderverdeeld in 24/7 operationeel zijnde tankstations ook in Heerlerheide en Geleen en in Strijthagen de Caravan World, Schaatsparadijs op 750 m2 schaatsoppervlakte, tafelvoetbal, wasboxen en horeca, middels Café-restaurant en frituur-Big-Snacks in eigen shop

Uiteraard in dit artikel mag zeker niet vergeten worden de geschiedenis van de Minli-vestiging in Heerlerheide. Genoemde geschiedenis gaat immers al terug naar 1988. Wegens een faillissement van een taxibedrijf in Heerlerheide diende zich een alternatief aan. Daar verrees aan de Bokstraat/hoek Hei Grindelweg het huidige Total-tankstation Minli Heerlen, met parallel daaraan de verkoop van kachelbrandstof. In goed overleg werd het bedrijf Minli opgesplitst en vestigde zwager Van Limbeek zich als Kachel Special aan de Heerenweg op de Heksenberg (Stadsdeel Heerlerheide). Huub Minten hierover: “ik heb de naam Minli wel aangehouden. Opgegroeid als klein jochie in het Brabantse Liessel noemde ik me destijds al Minten-Liessel. Daarna werd het Minten-van Limbeek, vervolgens Minten Bedrijven en sedert 2019 ook nog eens Koninklijke Minten”.

In 1992 werd alsnog gemeentelijke toestemming verleend voor de exploitatie van een tankstation en wasstraat in Strijthagen/Schaesberg. “Op carnavalsvrijdag in 1993 heb ik de eerste druppel brandstof verkocht”, herinnert Huub Minten nog. Enkele jaren later kwam er een brasserie (nu café-restaurant) bij en kon ook aan de achterzijde, zij het onbemand, worden getankt bij Minli Tankko. De aankoop van het belendende pand van Autoliv in 2004 markeerde de start van Caravan World, het caravan verkoop-, verhuur-, keurings-en onderhoudsbedrijf.

Als creatief, ambitieus en gepassioneerd ondernemer werd in het voorjaar van 2008 in een loods naast het tankstation het fundament gelegd voor Minli Schaatsparadijs; een kunststof schaatsbaan van 750 vierkante meter. Schaatsplezier voor oud en jong, het hele jaar door. De opening vond op 16 mei 2008 plaats. De exploitatie is sindsdien in handen van dochter Manuela. Aan ondernemende creativiteit bij Huub Minten ook in de jaren daarna geen gebrek. Ter ondersteuning van de schaatsbaan wordt de caravanshowroom in de winterperiode in samenwerking met Kinderplezier Bert Gillissen omgetoverd in een Kinderkermis voor de allerkleinsten. Tijdens de Pinkpop-dagen doet de showroom zelfs dienst als after-party voor festivalgangers. Of genoemd festival ook in juni a.s. zal kunnen door gaan, is op het moment dat deze ParkstadActueel redacteur dit artikel schrijft nog ongewis. Dit in verband met de Coronacrisis en dientengevolge door de overheid, vooralsnog tot 1 juni, opgelegde maatregelen om het Coronavirus te bestrijden.

In de voorbije jaren ontwikkelde Minli Strijthagen zich steeds meer als one stop-locatie. Snackbar BigSnack, de vernieuwde winkel voor ‘vergeten boodschappen’ en het inpandige VVV-steunpunt zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week geopend. Het verbouwde café-restaurant dat plaats biedt aan 100 personen, is tevens beschikbaar voor feestjes, vergaderingen en verenigingen. Overigens is al in 2014 de exploitatie van Total De Barrekuil in Geleen overgenomen. Ook is een aantal jaren geleden een wasmachine-unit in Strijthagen geplaatst. Met trommels van 8 en 18 kg biedt Minli een uitkomst voor mensen die even zonder wasmachine zitten of die grote stukken als dekbedden of gordijnen willen wassen.

 

Maar ook kieners hebben bij Minli een streepje voor, want dagelijks vindt bij dit bedrijf een gezellig en lucratief kien evenement plaats onder organisatie van een vijftal verenigingen uit Landgraaf. Het gaat hierbij om de voetbalverenigingen VV Schaesberg en RKSV Kakertse Boys, Schutterij St. Hubertus, Worstelvereniging KSV Simson. Het prijzengeld bedraagt dagelijks maar liefst 1500 euro. Last but not least hoort in het opgesomde deelnemers rijtje ook de Stichting Bruggen van Vriendschap bij. Genoemde stichting zet zich in voor arme Poolse kinderen, een meer als nobele doelstelling

Bovenstaande omschrijving over het kien samenwerkingsverband geeft aan dat de heer Huub Minten een persoon is die, met raad en daad, bijzonder betrokken is bij het gemeenschapsleven in Landgraaf. Ook is Huub Minten op carnavalsmaandag (Rosenmontag) ieder jaar steevast met zijn bedrijfswagen in de grote optocht van Groeet Ghenheij, onder auspiciën van C.V. de Bokkeriejesj, aanwezig. Dit als een soort “bezemwagen” van de carnavalsvereniging Carboon en D.G. de Boontjes.

Dit alles heeft in 2019 Zijne Majesteit Koning Willem Alexander behaagd om de heer Minten te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Genoemde Koninklijke Onderscheiding werd hem opgespeld door burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf. Dat Huub, familie en zijn accuraat personeel hier destijds trots op waren (en nu april 2020 nog steeds natuurlijk), mag overduidelijk blijken.

 

Contact:

  Heeft u vragen, opmerkingen of klachten? Of heeft u iets anders waarover u met ons in contact wenst te treden? Stuur ons gerust een e-mail bericht of bel ons! Het adres is: Minli Bedrijven Einsteinstraat 3, 6372 BW Landgraaf. Telefoon: (045) 531 8170, e-mail E: info@minli.nl.

 Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie