Marieke Counotte (Sterke Mama) mee eens dat kinderen weer naar school kunnen

Foto Marieke Counotte

 

Intro: onlangs werd door premier Mark Rutte minister Hugo de Jonghe i.s.m. het RIVM/OMT bekend gemaakt dat vanaf maandag 11 mei a.s. de basisschoolkinderen, inclusief de kinderopvang weer naar school mogen. Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige voorzorgsmaatregelen. Hieronder evt. een halve groep leerlingen met les op een halve dag en/of les om de andere dag gespreid et cetera. Na het bekend worden van genoemde scholenversoepeling was het op dat moment niet moeilijk te raden dat er vreugde heerste bij kinderen en ouders/verzorgers. Logisch toch na al de voorbije weken dat, na de uitbraak van het Coronavirus in Nederland, de scholen dicht gingen. Ondanks de ontstane blijheid over het “gefaseerd” weer opengaan van de basisscholen kwam er ook de nodige bezorgdheid om de hoek kijken. Hieronder vanzelfsprekend de angst en terughoudendheid over het Coronavirus bij ouders en leerkrachten. Ook natuurlijk het gegeven hoe b.v. een halve klas, c.q. school, ingericht en aangepast zou moeten worden. Dus staat er voor 11 mei nog heel wat organisatie vermogen op de planning van de scholen in samenspraak met het personeel en niet te vergeten de ouders/verzorgers. Zoals bekend heeft de redactie van ParkstadActueel in enkele artikelen de verdiende journalistieke schijnwerper gericht op moeders die in deze verfoeibare Coronacrisis periode thuis in gezinsverband de verantwoord om moeten gaan met hun de hele dag aanwezig zijnde kroost. Een niet altijd gemakkelijke situatie voor de moeders. De redactie koos voor haar artikelen dan ook de passende benaming: Sterke Mama’s.

Voor dit artikel werd aangezocht mevrouw Marieke Counotte wonende in Waubach (Landgraaf). Overigens vond de vraag- en antwoordformule met Marieke echter al plaats nog voor de “versoepeling/aanpassing” van de school maatregelen bekend werden. Gezien de actualiteit van genoemde “versoepeling” nam de redactie telefonisch contact op met Marieke Counotte om hierover toch kort haar mening te geven. Zij gaf aan het goed te vinden dat langzaam de schoollessen weer hervat worden. Ook zij staat achter de fasering. Hier is volgens haar goed over nagedacht en voor de kinderen is het ook goed. Na deze actuele wetenschap van Marieke nu dan vervolgens de eerder gedane vragen-en antwoorden

Uiteraard wilde de redactie van ParkstadActueel weten hoe Marieke en haar gezin de afgelopen Coronacrisis hebben ervaren? Marieke: “de eerste weken was het wennen aan weekenden zonder sociale afspraken, plots meer tijd om bv rustig te ontbijten met het gezin. Nu dit aanhoudt dringt de gedachte zich steeds meer op; blijft dit nog een heel jaar de realiteit? Dit geeft een gevoel van, ja hoe moet je dit verwoorden…… onmacht. Omdat je wil dat je kinderen zorgeloos leven, dat is het mooiste aan de kindertijd. Een uitdaging voor het hele gezin/ familie”.

Ook vroeg de redactie welk werk zij doen en dus hoe zij de ontstane thuissituatie hierdoor konden oplossen. Werd er dientengevolge thuis gewerkt of moest er een oppas ingeschakeld worden? Hierop gaf Marieke het volgende antwoord:  “ik werk bij het CIZ en werk nu volledig thuis. Deze werkzaamheden deed ik voor de Coronaperiode ook al. Maar wel met de taken huisbezoeken en vergaderen op locatie erbij. Tevens verkeer ik eigenlijk in een luxe positie omdat mijn partner in de ziektewet zit. Naar het zich zal aanzien zal hij, door de maatregelen als gevolg van de Coronacrisis, langer als verwacht in ZW blijven. Dit houdt als “voordeel” wel in dat hij er voor de kinderen kan zijn (en voor mijn koffie pauzes)”.

Gezien de voorgaande uitleg is het niet zo vreemd om te weten hoe oud de kinderen van Marieke zijn en omgaan met de verplichte thuissituatie.        Uit het antwoord van Marieke blijkt dat het oudste kind bijna 16 jaar is en de jongste 5 jaar. Marieke geeft vervolgens aan: “de oudste heeft het moeilijk met de door ons opgestelde verplichting van thuis blijven. Dat begrijpen wij maar weten ook dat het puberbrein niet bezig is met als ik….. dan breng ik gevaar mee voor…Enige uitje is zijn bijbaan in het nu in deze moeilijke periode vitale, maar zeker onmisbare, beroep van vakkenvullen. Onze jongste mist haar klasgenootjes en juffen. Vindt het les krijgen van pappa en soms mamma minder leuk. Maar bedenk: er zijn gezinnen die het vele malen moeilijker hebben”.

Gezien de huidige thuissituatie is het vanzelfsprekend om te vernemen of de thuisscholing bij jullie goed werkt. Hiertoe gaf Marieke een duidelijk en realistisch antwoord: “wij zijn geen leraren en dat houd ik in mijn achterhoofd. Je kan thuis niet een volledige school nabootsen. Wij houden een vaste structuur aan, op tijd op en op tijd naar bed. Daar voegen we nu samen lunchen en je eigen boterham smeren aan toe. Jongste is leergierig en laat zich door ons leiden, de oudste moet het nu grotendeels op eigen attitude doen. Resultaat daarvan is afwachten als hij straks weer naar school mag en hopen dat hij bij is met de materie”.

(Redactionele aanvulling op bovenstaande antwoord van moeder Marieke: op advies van het OMT ligt het in de bedoeling dat voortgezet onderwijs één maand na de heropening van de basisscholen en de kinderopvang mogen opengaan, vermits het goed gaat met de besmettingsgraad. Advies voor het hoger onderwijs: dicht blijven tot na de zomer).

Foto Marieke Counotte

Vraag aan Marieke: “zijn in jullie omgeving mensen getroffen door het Coronavirus en hoe gaan jullie de komende periode tegenmoet?”          Hierop geeft Marieke aan dat dit binnen de eerste graad niet het geval is. “Wel werden de ouders van een vriendin getroffen en via andere contacten”. Met betrekking tot de komende periode is ze vrij duidelijk in haar mening. “Volhouden en hopen dat er z.s.m. een middel/vaccin wordt gevonden. Hoop met name dat de kinderen en wij, weer normaal opa en oma’s kunnen knuffelen. Dus de kleine dingen in het leven die altijd vanzelfsprekend waren en dat nu absoluut niet meer zijn festivals bezoeken met vrienden mogelijk is”.

Marieke laat als aanvulling op de vraagstelling het volgende weten: “bezinnen en toch proberen te genieten van de mooie momenten die er nu ook zijn. Meer tijd samen en ook proberen de strubbelingen die je onderling krijgt in het juiste perspectief te plaatsen/ relativeren. Ik wil graag de komende tijd mensen steunen die het moeilijker hebben dan wij. Krijg hier van werkgever ook de ruimte voor, erg mooi”.

Tot slot van dit artikel vroegen we aan Marieke wat ze als meest creatieve oplossing bedacht had en wat mooi is aan deze Corona crisis                      Haar weloverwogen beetje emotioneel antwoord: “krijttekening met dochtertje voor oma gemaakt die vanuit haar balkon kon lezen dat wij haar missen. Kaarten gemaakt met dochter en aan verzorgingstehuis gezonden via basisschool. Video’s van dochter aan haar vriendinnetjes gestuurd. Dat is al heel wat voor mijn niet creatieve geest. In zoverre gesproken kan/mag worden over mooi is bezinning, want wat is er nu echt belangrijk in ons vlotte dagelijkse drukke leven. Het wij gevoel..”.

Als redactie van ParkstadActueel rest tenslotte grote dank en respect voor Marieke Counotte voor de wijze waarop ze de antwoorden gestalte heeft gegeven. Chapeau en uiteraard is voor haar de opmerking Sterke Mama geheel terecht.

Foto album van Marieke Counotte

Geef een reactie