Heksenberg wil oude gymnastiekzaal voor evt. opslag verenigingen behouden

                                                                                                                           

 

Zoals bekend is in de wijk Heksenberg/Pronsebroek op de sportaccommodatie Pronsebroek aan de Hei Grindelweg (ook de thuishaven van RKSV Groene Ster) een nieuwe gymzaal gebouwd, evenals nieuwe kleedlokalen voor de groen witte sterdragers. Het lag al in de bedoeling dat genoemde nieuwbouw/gymzaal medio maart officieel in gebruik zou worden genomen. RKGV Fides had daarvoor ( 6 januari 2020) al dit nieuwe sportonderkomen “geproefd” middels enkele gymnastieklessen. Maar voor het verdere gebruik van de nieuwe gymzaal moest, door het toeslaan van de Coronacrisis, ook de deuren van het nieuwe gebouw op slot.

 

Door de bouw van de nieuwe gymzaal kwam er ook een gebruikseinde van de ruim zestig jaren oud zijnde gymnastiekzaal aan de Bruinkoolweg. Uiteraard kwam meermaals aan bod de vraagstelling wat er met dit gebouw zou gaan gebeuren. Volgens de heer Ed Petit (oud-gemeenteraadslid) heeft hij, toen de plannen voor de nieuwe gymzaal openbaar werden, in gesprekken met gemeente (ambtenaren) en buurtcontact ambtenaar een voorstel gedaan om de oude gymzaal een herbestemming te geven. Volgens hem was en is in de wijk Heksenberg veel vraag naar opslag voor verenigingen. Onder de kerk (Gerardushoeve) zorgen gestalde materialen ervoor dat er geen plaats meer is. Dit is ook van toepassing voor de kelder in het gemeenschapshuis, welke kelder een tijd geleden ten prooi viel aan wateroverlast. Hierdoor gingen archiefstukken en spullen van verenigingen verloren. Ook heeft Stichting speeltuin ’t Heksenpretje, naast hun mooie gebouw, zelfs een container moeten plaatsen omdat veel van hun spullen in de winterperiode buiten staan.

De heer Petit is door deze opsommingen, over gebrek aan opslagruimte ook de mening toegedaan dat nu slopen geld kost, inclusief terrein onderhoud op de dan vrijgekomen plaats. Ook heeft hij jaren geleden gepleit om het voormalige scoutinggebouw te behouden. Zijn pleidooi hiervoor werd niet gehonoreerd, want het gebouw werd gesloopt omdat de gemeente de mening was toegedaan dat het gebouw bouwvallig was. Volgens de heer Petit heeft sloop van het scoutinggebouw 20.000 euro gekost en dat toen er crisis was in de bouwsector. Omdat volgens hem sloop van de oude gymzaal geen optie is heeft hij zich nu gewend tot de fractie (lees Paul Hazen) van Stadspartij Heerlen. Hij verzoekt genoemde fractie om binnen de gemeente een balletje op te gooien en nog eens alle min- en pluspunten op financieel gebied op een rij te zetten. Heksenberg bestaat immers voor 99 procent uit woningen en zijn er buiten de groeves (Sibelco, Beaujean en Quaedvlieg) geen ondernemingen waar de verenigingen terecht zouden kunnen voor opslag materialen.

Zijn oproep: “laten wij proberen dit voor de wijk te behouden en zo nodig te verstevigen. Vooral in de tijd die nog voor ons ligt is het van groot belang dat de samenleving versterkt wordt. De sterkte in verantwoord besturen is om genomen beslissingen (sloop), indien de situatie veranderd terug te draaien als dat ten goede komt van de gemeenschap”. Paul Hazen van fractie Stadspartij Heerlen heeft inmiddels de heer Ed Petit beloofd om binnenkort bij de rondvraag van de commissie RO aandacht te vragen voor deze problematiek. Gezien de Coronacrisis zal dit nu ook nog een digitale vraagstelling zijn.

Of dit nog zoden aan de dijk zal zetten valt te betwijfelen omdat, zo vernemen we op ons verzoek via Bureau Sportaccommodatie Heerlen, dat sloop van de oude gymzaal al had moeten plaats vinden. Maar door ziekte en ook de Coronacrisis kon de sloop nog niet uitgevoerd worden. Maar genoemde sloop zal zeker nog gaan plaats vinden was de stellige mening van het genoemde bureau sportaccommodatie.

Foto Parkstad Actueel/Callie Steijaert

 

 

Geef een reactie