Hoofdmenu

Mobiele camera’s als middel tegen illegale afvaldumpingen

 

De gemeente Heerlen zet vanaf dinsdag 2 juni mobiele camera’s in voor het opsporen van illegale afvaldumpingen. Op verschillende plekken in de stad komen deze camera’s bij afvalclusters op straat. Iemand die illegaal spullen achterlaat, staat geregistreerd en de gemeente gaat vervolgens actief op zoek naar deze persoon. De boete die volgt kan oplopen tot wel 380 euro.

Dit heeft wethouder Charles Claessens toegezegd tijdens de raadsvergadering van woensdag 27 mei.

Maatregelen. Naast het inzetten van de mobiele camera’s heeft de wethouder ook andere maatregelen aangekondigd:

  • Een onderzoek doen naar de mogelijkheid om iedere Heerlenaar vanaf 2021 weer twee keer per jaar gratis naar het milieupark te laten gaan.
  • Meer handhaven en die acties vooraf aankondigen. Als mensen weten dat ze betrapt kunnen worden, zullen ze niet zo snel afval achterlaten.
  • Rd4 gaat vaker controleren of de ondergrondse containers vol zijn. Volle containers nodigen sneller uit om er spullen bij te zetten.
  • Sommige containers staan ver van de weg af en dat maakt het gemakkelijk om er stiekem iets bij te zetten. Door ze meer in het zicht te plaatsen wordt dat moeilijker.

Dumpingen toegenomen. In Heerlen kwamen al veel dumpingen voor, maar sinds de coronacrisis is het illegaal afval dumpen enorm toegenomen.Dat komt onder meer omdat mensen meer tijd thuis zijn en aan de slag gaan met het opruimen van schuren, kelders en zolders.
Daarnaast is het zo dat het werk in de openbare ruimte anders moet worden uitgevoerd in de anderhalve samenleving. Vooral om de medewerkers van de gemeente veilig te kunnen laten werken. Bijvoorbeeld: Vroeger zaten er twee of meer mensen in een busje dat op pad ging. Nu mag er nog maar één in. Dat betekent meer heen en weer rijden en dus minder tijd voor het echte werk.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno