De politie ziet een sterke toename van het aantal aangiftes van fraude via WhatsApp

Bij deze vorm van oplichting, ook wel vriend-in-noodfraude genoemd, doen daders zich voor als een goede bekende van het slachtoffer, zoals een zoon of dochter. Vervolgens proberen zij het slachtoffer over te halen om geld over te boeken. De oplichters gaan daarbij zeer geraffineerd te werk. Eerst laten ze via een app weten een “nieuw telefoonnummer” te hebben, compleet met profielfoto van de persoon van wie ze de identiteit gebruiken. Deze foto hebben ze van sociale media gehaald, evenals informatie over familierelaties en hoe mensen elkaar aanspreken. Scherm daarom je facebookpagina af voor onbekenden.

Ruis veroorzaakt ruis . Pogingen tot telefonisch contact en kritische vragen weten oplichters handig te omzeilen. Als je naar het “nieuwe” telefoonnummer belt, hoor je veel ruis en een stem. Aangevers menen de stem van de bekende te horen en gaan alsnog over tot betaling. Het overgemaakte geld wordt direct doorgesluisd. Gemiddeld zijn slachtoffers ruim 2.000 euro kwijt.

Doe aangifte. Achteraf schamen mensen zich, omdat ze zich om de tuin hebben laten leiden, maar de oplichters gaan geraffineerd te werk. Wacht niet om aangifte te doen of meld bij de politie dat er een poging is ondernomen. De politie kan met toestemming van het Openbaar Ministerie onderzoeksmiddelen inzetten om de verdachte te achterhalen, ook als de oplichter de verbinding heeft verbroken. De banken werken daarin met de politie samen.
Voor juridische hulp kan je terecht bij het Bureau Slachtofferhulp. Zij zijn niet alleen een luisterend oor, maar kunnen je ook informeren over de juridische mogelijkheden: https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/fraude/

Aangifte doen: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-vriend-in-noodfraude.html

Geef een reactie