TheShawshank redemption is te zien in het filmhuis de Spiegel

Verenigde Staten, 1994 / 142 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruik
Regie: Frank Darabont
Met: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Guntong

TIJDEN & TICKETS

VR. 17 JULI / 20:00 UUR

 

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat de film The Shawshank Redemption is uitgebracht in de Nederlandse bioscopen. De film was in 1995 geen groot succes in de bioscoop, maar is in de loop der tijd wel veranderd in een absolute klassieker. Ter ere van dit 25-jarige jubileum vertoont Filmhuis De Spiegel in de Royal Theater de film nog een keer op het grote doek.

Morgan Freeman is Red, een tot levenslang veroordeelde gevangene die inmiddels precies weet hoe het er binnen de muren van de Shawshank-gevangenis aan toe gaat. Zijn rustige stem vertelt het verhaal van zijn vriendschap met nieuwkomer Andy, een bankier die voor moord is veroordeeld. Andy houdt vol dat hij onschuldig is, maar hij krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis. De stille Andy zit vol verrassingen; hij weet met zijn rust respect af te dwingen bij zowel de bewaarders als de beroepscriminelen, zeker wanneer blijkt dat hij heel creatief kan boekhouden met belastingaangiften en zwart geld.

Schrijver Stephen King heeft de gewoonte de filmrechten van zijn korte verhalen voor een symbolische dollar aan te bieden aan beginnende regisseurs. Zo kon Frank Darabont zijn carrière in 1984 beginnen met een verfilming van het verhaal The Woman in the Room. King was daar zo enthousiast over dat hij Darabont ook de rechten bood van zijn novelle Rita Hayworth and the Shawshank Redemption (uit de bundel Different Seasons uit 1982) – ditmaal voor een cheque van duizend dollar, die King overigens nooit verzilverde.

De film was genomineerd voor zeven Oscars, in de categorieën: ‘Beste Film’, ‘Beste Acteur’ voor Morgan Freeman, ‘Beste Bewerkte Scenario’, ‘Beste Cinematografie’, ‘Beste Montage’, ‘Beste Originele Muziek’ en ‘Beste Geluid’ maar won helemaal niets. Bij uitbreng in het voorjaar van 1995 flopte de film en slaagde er nauwelijks in een publiek te vinden. Later kreeg de film een tweede leven via de videotheek en de tv. Volgens de bezoekers van ’s werelds populairste filmsite IMDb is de beste film aller tijden The Shawshank Redemption. De film prijkt al twaalf jaar non-stop bovenaan de IMDb Top 250. Wie had dat ooit verwacht?

Bijzonderheden
Gerestaureerde klassieker. Eenmalige, unieke voorstelling voor bezoekers die de film willen herzien en bezoekers die de The Shawshank Redemption nog nooit hebben gezien.
Filmhuis De Spiegel
Royal Theater
Stationsplein 5
6411 NE Heerlen
T 045 – 511 81 78
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

Foto Filmhuis de Spiegel

Geef een reactie