Hoofdmenu

Film ADAM is te zien in het filmhuis de Spiegel

Marokko, 2019 / 98 minuten
Niet schadelijk / Alle leeftijden
Regie: Maryam Touzani
Met: Chaima Ben Achaa, Marwa Tyiane en Abdellah Didane

★★★★☆ VPRO – ”Het regiedebuut van actrice Maryam Touzani, die ook het scenario schreef, is mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap. Met sterke hoofdrollen van Azabal en Erradi, en veel aandacht voor de bijzonder smakelijk ogende gebakjes.”
★★★★☆ Volkskrant – ”In een fijne, kalme cadans toont regisseuse Maryam Touzani het dagelijks leven van de vrouwen. Het prachtige camerawerk van Virginie Surdej maakt van elke huiselijke scène een fraai schilderij, met warme aardetinten en gele accenten. Touzani geeft haar actrices alle ruimte, waarbij vooral Azabal schittert in een ongewoon terughoudende rol.”

In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia (Nisrin Erradi) van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla (Lubna Azabal) blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen.

In dit even bescheiden als empathische regiedebuut van Maryam Touzani is direct duidelijk dat de levens van de twee vrouwen zijn getekend door de patriarchale Marokkaanse maatschappij. Samia, ongehuwd en zwanger, is ergens voor op de vlucht, in de straten van Casablanca. En voor Abla, weduwe en alleenstaande moeder, zijn haar bescheiden woning en de aangelegen bakkerij die ze uitbaat haar fort, dat bescherming biedt tegen de buitenwereld.

Adam ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar de film werd geselecteerd voor Un Certain Regard. Op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam werd de film afgelopen januari omarmd door het publiek met een score van maar liefst 4.6 (van 5) in de publiekspoll.

Filmhuis De Spiegel
Royal Theater
Stationsplein 5
6411 NE Heerlen
T 045 – 511 81 78
reserveringen
info@filmhuisdespiegel.nl
www.filmhuisdespiegel.nl

 (Volgend nieuwsbericht) »