Zuyderland-Afdeling Pathologie na intensieve verbouwing klaar voor de toekomst

 

Op de vijfde etage in de midden kolom, hoog boven de centrale hal van locatie Sittard-Geleen, is de afdeling Klinische Pathologie gehuisvest. Hier verrichten pathologen en analisten dagelijks weefsel- en celonderzoek. De afgelopen maanden heeft de afdeling een heuse metamorfose ondergaan: er is namelijk flink verbouwd. Afdelingshoofd Kees Machielsen is tevreden met het resultaat: ‘Met deze verbouwing is voldaan aan de noodzaak om meer ruimte te creëren na de concentratie van de klinische pathologie in Sittard-Geleen’.

 

Vanuit de koffiekamer kijkt Machielsen uit op de bouw van het nieuwe laboratorium, aan de buitenkant van locatie Sittard-Geleen. Daar zijn straks het Klinisch Chemisch Lab, Medische Microbiologie en de gezamenlijke moleculaire diagnostiek gevestigd. ‘Wij horen weliswaar ook bij de laboratoria, maar behouden toch onze oude plek’, legt Machielsen uit. ‘Hier zitten we namelijk twee verdiepingen boven de operatiekamers, dat is voor ons door de sterke relatie met de OK erg prettig. Alle materialen kunnen bijvoorbeeld handig en snel met een liftje naar boven worden gestuurd.’

In oktober 2019 werd gestart met de verbouwing van de uitsnijkamer en de histologie (de plek waar kleine stukjes weefsel worden onderzocht). In de tweede fase kregen ook de immunologie, het laboratoriumgedeelte van de cytologie en materiaalontvangst een nieuwe plek. ‘We hebben vooral flink meer ruimte gekregen’, aldus Machielsen. ‘Dat is veel prettiger en rustiger werken voor de pathologen en analisten. Tijdens de verbouwing liepen de dagelijkse werkzaamheden gewoon door. Hierdoor was het af en toe hectisch en rumoerig,  maar het resultaat mag er uiteindelijk zijn!’

De afdeling Pathologie in Sittard-Geleen is de werkplek van ongeveer vijftig Zuyderlanders. In Heerlen blijven er na de centralisatie een analist en patholoog aanwezig voor spoeddiagnostiek op het zogenaamde satellietlab, maar de overige medewerkers hebben nu hun werkplek in Sittard-Geleen. Machielsen: ‘Niet alleen de ruimtes zijn nu verbeterd, ook op innovatiegebied zetten we nieuwe stappen. We profiteren mee van het feit dat Zuyderland een grote en belangrijke speler is op de markt. Hierdoor kunnen we ook nieuwe laboratoriumtechnieken op de afdeling implementeren. Dat is niet alleen voor mij bijzonder, maar geeft ook een impuls aan het werven en behouden van medewerkers.’

Foto Zuyderland

Geef een reactie