Hoofdmenu

Landgraaf-Voorbereidende werkzaamheden voor instandhouding bossen

Op donderdag 3 september starten wij met de voorbereidende werkzaamheden om onze bossen toekomstbestendig te maken en vooral veilig te houden. Wat dit betekent leest u hieronder.

Noodzaak ‘bosherstel’. U heeft beslist gemerkt dat ons klimaat verandert. Lange periodes van droogte en extreme warmte voeren in onze zomers de boventoon. Dit heeft tot gevolg dat onze natuur (flora en fauna) ook verandert. Er zijn bijvoorbeeld boomsoorten die deze temperaturen en droogte niet overleven. Dat betekent dat een boom dood gaat. Het dorre hout kan vervolgens breken en voor onveilige situaties zorgen. Dit willen wij uiteraard voorkomen, zodat we met z’n allen nu en in de toekomst op een veilige manier van onze bossen kunnen genieten.

Werkzaamheden. Om onze bossen toekomstbestendig te maken en veilig te houden, moeten bepaalde boomsoorten vervangen worden door soorten die de klimaatveranderingen wel aankunnen. Dat betekent dat wij in de komende winterperiode bomen gaan kappen. Nieuwe boom- en struiksoorten worden daarna geplant. Omdat wij in de winter minder goed kunnen zien welke bomen gezond zijn en welke niet, starten wij op donderdag 3 september met het aanbrengen van markeringen op bomen.

We markeren onder andere de zogenaamde toekomstbomen. Dat zijn de exemplaren, die we graag voor het bos willen behouden. Deze bomen zijn vrijgesteld van kap. Doordat er ook bomen ‘tussenuit’ gaan, krijgen deze toekomstbomen veel meer licht en ruimte. Op die manier kunnen zij uitgroeien tot dikkere en robuustere bomen. Ze worden daarmee belangrijke elementen van een gezond, veilig en gevarieerd bos. Bomen die mogelijk wel een risico vormen krijgen een andere kleurmarkering, evenals bomen die nu al ziek/ongezond zijn.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno