Sanne Waterlander, fysiotherapeut, hierin nauw betrokken met kinderen  

 

Intro: op zaterdag 3 oktober a.s. vindt op en rondom de Wilhelminaberg in Landgraaf wederom een prachtig sportief evenement plaats onder de benaming trappenmarathon. Het is niet zomaar een marathon in de ware zin van het woord. Integendeel zelfs, want in de praktijk is het een hels karwei. Niet zo verwonderlijk eigenlijk want, jawel u leest het goed, het betreft een marathon maar dan op trappen.  Voor liefhebbers en doorzetters is deze trappenmarathon ongetwijfeld een kolfje naar hun hand.

 

Genoemde trappenmarathon wordt ook nu weer gehouden op locatie De Wilhelminaberg in Landgraaf. Zoals bekend is hier ook Snow World gevestigd. Op deze locatie werd overigens al eerder het NK berglopen en sprintwedstrijden naar de top gehouden. De Wilhelminaberg is een overblijfsel van de voormalige Staatsmijn Wilhelmina in Terwinselen. Het werken in de mijn was in een de vorige eeuw een loodzware, fysieke kracht kostende en vaak aan de gezondheid knagende job. Om de link met de fysieke arbeid van de mijnwerkers wat meer cachet te geven werd een aantal jaren geleden het idee om op de 248 lange berg met 508 trappen een trappenmarathon te houden werkelijkheid.

 

 

Ook is er, dit jaar dus ook weer een race voor kinderen, De Kids Run. Dat houdt in een intense enkele sprint de trappen op. Als je er bij bent tijdens de Kids Run krijg je een “Goodie-bag”. Echte medaille net als de grote sporters en gratis gezonde smoothie aan de finish. Maar ook de officiële tijdsregistratie met een chip aan de schoen zal niet ontbreken. Tot zover deze intro ten behoeve van het verhaal over Sanne Waterlander. Sanne is fysiotherapeut bij Fysio Factory. Zij is ook al 3,5 jaar  actief bij Foras als zijnde de organisatie betreffende de trappenmarathon. Omdat zij voornamelijk werkt met kinderen leek het de redactie van ParkstadActueel een passende gedachtegang om, middels een vraag- en antwoordformule, enige aandacht aan haar te schenken.

Wie is Sanne Waterlander? Sanne: “ik zie in de praktijk kinderen met een meervoudige beperking, kinderen met vergroeiingen, kinderen met gedragsmatige problematiek en kinderen in een oncologisch traject. Daarnaast ben ik aangesloten specialist bij de Obesitas poli van de Kindergeneeskunde Zuyderland”. Over bij de trappenmarathon enkele jaren geleden toegevoegde categorie Kids Run laat Sanne het volgende weten: “dit is 1 x zo snel mogelijk de trap omhoog, beneden starten boven finishen. Vorig jaar heb ik mezelf de uitdaging opgelegd om voor het eerst de marathon afstand af te leggen met kinderen”.

Uiteraard kreeg Sanne de vraag voorgelegd waarom ze dit doet? Sanne: “ in het dagelijks leven wordt bij een ieder van ons “gezonde” mensen gekeken naar onze plussen. Waar zijn we goed in? Waar ligt ons talent?  Van jongs af aan heb ik dat o.m. op school al zo mogen ervaren. Cito scores op de lagere school wezen al uit dat je naar een bepaalde middelbare school niveau kunt. Daar wees zich vervolgens uit dat ik meer gevoel heb voor de Beta-vakken, daaruit bleek ook dat ik goed genoeg scoor om een opleiding fysiotherapie te gaan doen. Ik ben sociaal, ik kan goed een vertrouwensband aan gaan met mensen, dus ik heb talent voor een vak in de zorg etc.

Overal werd bekeken wat ik goed kon, waar mijn talent lag, mijn kracht en waar mijn persoonlijkheid bij paste. Bij kinderen met een “beperking”, zoals ze vaak nog worden genoemd, bekijkt men 3 dingen:

  1. wat is de diagnose, wat is jouw stempel?
  2. wat is dan moeilijk voor je?
  3. waar kunnen we je dan kwijt in de maatschappij zodat we zo weinig mogelijk problemen ervaren?

Bv kinderen met:

  1. autisme
  2. weinig sociaal, moet een vaste structuur hebben.
  3. in een werkplek met weinig contact met anderen, vaste regels, veel structuur en feitelijke informatie of het werk goed of fout wordt uitgevoerd.

Jammer in mijn ogen en daarnaast ook oneerlijk. Deze kinderen moeten net zoals jij en ik in de maatschappij een plekje krijgen op basis van zijn of haar talent, kracht, pluspunten en vooral mogelijkheden”.

Wat wil je bereiken met de begeleiding?  Sanne: “ik wil graag laten zien dat kinderen mogelijkheden hebben. Bij de marathon gaat het vooral over het sportieve vlak. Deze kinderen een marathon laten lopen is het afgeven van het signaal dat er zo veel meer mogelijk is met deze doelgroep. Dat ze dingen kunnen bewerkstelligen die door anderen niet voor mogelijk worden gehouden. Dit moet als metafoor dienen voor het algemeen dagelijks leven van deze kinderen in onze maatschappij”.

Wanneer ben je met de marathon begonnen? Sanne: “ik ben vorig jaar begonnen met deze trainingen dus dit is het tweede jaar. We zijn meestal een half jaar voor de marathon actief. We trainen rond 10 keer met ze voorafgaand aan de marathondag zelf. We trainen om de week op zaterdag 1 uurtje, dus een optelsom zegt dan dat dit 20 weken zou inhouden. Veel van de kinderen zie ik door de week ook in de (fysio)-praktijk”.

Zijn de ouders van de kinderen goed gemotiveerd? Sanne: “absoluut, de ouders van deze kinderen zijn heel enthousiast over de missie om kinderen beter in de maatschappij te zetten. Tegenwoordig is Nederland een land waar gelijkheid enorm onder de loep genomen word. Gelijkheid wanneer het gaat om geloof, geaardheid, huidskleur etc. Maar gelijkheid met deze doelgroep is naar onze mening nog ver te zoeken. Ouders zijn blij dat een externe partij ze in die strijd bij wilt staan”.

Sanne, namens redactie ParkstadActueel zeer bedankt voor je oprechte antwoorden en veel succes en wijsheid in je beroepscarrière en tevens ook succes voor je nobele inzet bij trappenmarathon onderdeel Kids Run 2020

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 

 

Geef een reactie