100 jarige theremin te horen op 19 september in jubileum concert in Wittem.

 

 

 

De theremin werd in 1919 uitgevonden door de Russische wetenschapper Lev Termen en is een van de laatste echt unieke instrumenten, wat betekent dat het geen enkele relatie heeft met reeds bestaande instrumenten. Het biedt een werkelijk nieuwe en fascinerende manier om muziek te maken.

De theremin is in feite een kast met twee antennes. Als het instrument wordt ingeschakeld, vormen zich elektromagnetische velden rond beide antennes en de muzikant gebruikt die velden om verschillende geluiden te creëren. Door met de handen voor het instrument te bewegen, kunnen melodieën uit het niets worden gecreëerd.

De theremin kreeg voor het eerst zijn bekendheid in de jaren 50 toen het door Hollywood werd gebruikt om enge geluiden te creëren in horror- en sci-fi-films. Dit resulteerde in een aantal prachtige soundtracks met de theremin, zoals Bernard Herrmann’s “The Day The Earth Stood Still” en Miklós Rózsa’s “Spellbound”. De theremin vindt ook zijn weg naar de concertpodia over de hele wereld.

Het concert. Thorwald Jørgensen is fulltime thereminist. Als veelgevraagd musicus reist Thorwald met zijn instrument de hele wereld over, als kamermusicus, solist, orkestmusicus, gastdocent en als spreker. Thorwald zal tijdens dit concert begeleid worden door de Russische pianiste Kamilla Bystrova, docente aan het koninklijk conservatorium van Den Haag.
Samen zullen zij een mooi programma verzorgen, waarbij u een unieke kans krijgt dit instrument te leren kennen. Bekende impressionistische en romantische werken staan op het programma, zodat u een alomvattend beeld krijgt van dit fascinerende instrument.

Praktisch.Het concert in Wittem vindt plaats in de Kloosterbibliotheek op 19 september en begint om 16.00 uur ivm de corona regels svp vooraf reserveren op: info@kunstdagenwittem.nl. Entree € 15.

Voor meer informatie www.kunstdagenwittem.nl

Foto Thorwald Jørgensen/kunstdagenwittem

Geef een reactie