Hoofdmenu

Mike Bisschops trainer RKHBS Met de paplepel ingegoten

 

 

Wanneer je vader jarenlang actief is als trainer in de voetbalwereld krijg je dat als zoon uiteraard mee. Als je dan als kind zelf ook van dit spelletje gaat houden en op je 6e levensjaar ook start met voetballen is het niet vreemd dat je uiteindelijk ook in de wereld van de oefenmeesters belandt. Dat geldt uiteraard niet voor iedereen, wél voor degene met wie wij als redactie deze keer in gesprek kwamen, namelijk met Mike Bisschops, momenteel hoofdtrainer van vierdeklasser RKHBS uit Heerlen.

 

 

De mens Mike Bisschops. Om te beginnen vroegen we Mike, geboren op 23 april 1990 en in het dagelijks leven werkzaam bij de Open Universiteit te Heerlen als Human Resources medewerker, een omschrijving van zijn eigen persoon te geven. Hij begint met te stellen dat anderen hem omschrijven als een sociaal, gestructureerd, goed georganiseerd en mondig type. Dan vervolgt hij met: ,,Verder hecht ik veel waarde aan familie en vrienden en in onze vrije tijd zien we deze dan ook vaak. Daarnaast ben ik een bourgondisch type dat graag “uit eten” gaat met mijn vrouw Jolijn en tevens ben ik zeer zeker in voor gezellige avonden (zowel op de voetbalclub alsook in de familiesfeer), onder het genot van een biertje of wijntje.”

 

Waarom trainer?We hebben het al aangehaald. Vader Paul Bisschops, een zeer bekende naam in de Limburgse amateurvoetbalwereld, was decennia lang hoofdtrainer bij verschillende clubs in de regio Zuid 2 en zoon Mike kreeg daar uiteraard veel van mee. Als we de vraag stellen waarom zoonlief trainer wilde worden luidt de absoluut niet verrassende reactie: ,,Dat heb ik van thuis uit van mijn vader meegekregen en met de paplepel ingegoten gekregen als het ware. Ik ging als klein jochie al wekelijks met hem mee naar zijn wedstrijden en trainingen en ik heb altijd met veel bewondering gekeken naar, en uiteindelijk ook veel geleerd van (geef ik met enige tegenzin toe haha), hoe mijn vader met zijn voetbalteams aan de slag ging. Toen ze bij EHC (waar ik destijds zelf jeugdspeler van de C1 was) opeens geen trainer hadden voor de F3 ben ik op 15-jarige leeftijd ingesprongen en begonnen als voetbaltrainer van dat team. Vervolgens ben ik nooit meer gestopt als voetbaltrainer. Elk seizoen daarna was ik als trainer actief. Na alle jeugdteams gehad te hebben als trainer bij verschillende clubs heb ik uiteindelijk de stap naar trainer van een 1e elftal gemaakt.“

De voetballer.We hebben al vermeld dat ook Mike Bisschops in zijn jeugd heeft gevoetbald. We laten hem zelf vertellen waar dat zoal is gebeurd. Mike: ,,Ik ben op 6-jarige leeftijd begonnen bij de jeugd van FC Hoensbroek, waar mijn vader destijds hoofdtrainer was. Daarna heb ik vanaf de E-jeugd ook in het jeugdplan van Roda JC gespeeld, tot de C-jeugd. Vanaf de C-jeugd ben ik bij EHC gaan voetballen. Hier bleef ik de rest van mijn jaren als jeugdspeler (t/m 2e jaars A). Vervolgens, bij de senioren, kwam ik in de hoofdmacht van verschillende clubs terecht, te weten (in chronologische volgorde): Heerlen Sport (nu fusieclub Sporting Heerlen), NEC’92 (nu fusieclub Heksenberg-NEC), VV Walram en RKVV Voerendaal. Daarna volgde nogmaals één seizoen voor VV Walram. Daarna werd het tijd om te beginnen met het afbouwen (nog 2 seizoenen op het 2e elftal van FC Hoensbroek gespeeld). van mijn actieve periode als speler, want 2 zware knieblessures waren me niet in de koude kleren gaan zitten. Daarnaast kriebelde het om verder te komen als trainer en ben ik gestart met het volgen van trainerscursussen (UEFA C en UEFA B KNVB-diploma behaald).

Clubs als trainer. Mike Bisschops, gehuwd met Jolijn, is pas 30 lentes jong. Toch heeft hij al heel wat jaren, 15 als we een beetje narekenen, als trainer achter zich liggen. Over zijn jaren als oefenmeester heeft hij al een tipje van de sluier opgelicht. We vullen dat aan met de mededeling dat hij in dat verband actief is geweest bij EHC, RKVV Voerendaal, FC Hoensbroek en Roda JC. Bij die laatste club was hij in het seizoen 2017/2018 assistent bij de O15 behorende bij de stage van de UEFA B cursus en in ditzelfde seizoen had hij ook al het tweede elftal en de O19-1 van FC Hoensbroek onder zijn hoede. Vervolgens is hij sinds het seizoen 2018-2019 actief als hoofdtrainer van RKHBS te Heerlen, waar hij onlangs aan zijn derde jaar is begonnen en hij dit seizoen ook nog de talentvolle lichting van de O19-1 traint.

RKHBS.We vragen onze gesprekspartner, die zegt vanwege zijn voetbalbezigheden slechts twee vrije avonden per week te hebben en hierdoor geen tijd voor andere hobby’s te hebben, om de club RKHBS te typeren. Het antwoord van Mike, die naar onze bescheiden mening na drie jaren recht van spreken heeft, is lovend, getuige: ,,RKHBS is een nette, goed georganiseerde en fijne club om werkzaam voor te zijn. We hebben een grote jeugdafdeling (dit seizoen zelfs 2 O19-teams, een niet veel voorkomende situatie in regio Zuid 2), welke zeer professioneel wordt geleid door Marco Janssen (HJO). Bij de senioren regelt Enrico Kaul (VTZ) zeer veel en ik kan altijd bij hem terecht om zaken voor de selectie 1e en 2e elftal geregeld te krijgen. Ik ga altijd met veel plezier naar de trainingen en wedstrijden. Ik voel me dan ook thuis bij RKHBS, ook getuige het feit dat ik zelfs af en toe meespeel op de veteranen.”

Sportieve ambities.RKHBS is een club die de laatste decennia -door de bank genomen-  pendelt tussen de derde en vierde klasse. Momenteel komt men uit in 4B. We vragen naar de ambities van de club en de huidige trainer. Mike Bisschops steekt van wal: ,,Tijdens mijn eerste seizoen (2018/2019) was de doelstelling meespelen voor de titel en proberen te promoveren naar de derde klasse. Na een hele slechte start is dat nog bijna gelukt. Een geweldige reeks met zeer veel overwinningen lag eraan ten grondslag. We behaalden alsnog een dik verdiende  periodetitel. Vervolgens hebben we de halve finale in de nacompetitie gehaald, waarin we uiteindelijk met enige pech verloren van een zeer sterk SC Jekerdal. Zij hebben de nacompetitie destijds ook gewonnen en zijn nu nog steeds derdeklasser. Na dat seizoen zijn helaas een aantal belangrijke spelers gestopt of lager gaan voetballen en ook nu is dat helaas weer het geval. De groep is de afgelopen twee seizoenen dan ook behoorlijk veranderd. Nieuwe spelers en jeugdspelers zijn erbij gekomen en het vergt altijd enige tijd om er dan weer een nieuw “team” van te smeden. Het is nu, zo vroeg in het seizoen, nog lastig te zeggen of het team sterker is geworden. Dat moet nog maar blijken, maar als deze groep naar elkaar kan toegroeien en ervoor kan zorgen dat ze als een echt team op het veld verschijnen en keihard voor elkaar willen werken dan kunnen er wellicht mooie dingen ontstaan. Uiteraard is de ambitie om ieder seizoen zo hoog mogelijk te eindigen en voor de prijzen mee te spelen, want wie begint er nu aan een seizoen zonder enige ambities? Echter, ik vind enig realisme wel op zijn plaats en we moeten constateren dat er 3 á 4 ploegen in 4B zijn die al jaren hetzelfde team hebben en dus veel beter op elkaar zijn ingespeeld. Bovendien hebben ze vaak financieel meer te besteden en daardoor een betere selectie. In mijn ogen zijn RKVV Voerendaal, FC Kerkrade West en UOW’02 de titelkandidaten. Daarnaast heeft Eikenderveld jaarlijks een talentvolle groep met goede technische voetballers en ook FC Gulpen heeft een gebalanceerd en goed georganiseerd team. Zij zijn in mijn ogen beiden een gevaarlijke outsider. Voor onszelf verwacht ik (realistisch gezien) dat we eindigen tussen plek 5 en 7, maar uiteraard heb je altijd de hoop dat dit hoger (b.v. plek 3 of 4) zal zijn. Maar laten we toch op de eerste plaats hopen dat we dit seizoen kunnen afmaken en dat het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gooit, want die paar maanden zonder voetbal waren zeer zwaar en saai en dit zal voor vele voetballiefhebbers zo zijn geweest.”

Mike windt er geen doekjes om en realiseert zich dat naast voetbal andere zaken in het leven prioriteit hebben, mogen we concluderen. Hij gaat desgevraagd niettemin verder met de zelf gestelde doelen voor de nu lopende voetbaljaargang: ,,Ik vind dit altijd koffiedik kijken en bekijk het liever per wedstrijd. Je bent namelijk altijd afhankelijk van welke spelers je wekelijks ter beschikking hebt en gedurende een seizoen heb je altijd te maken met blessures en schorsingen. Uiteraard is dat laatste een cliché. Alle trainers kunnen dat immers zeggen, maar wanneer er bijvoorbeeld teveel bepalende spelers door blessures met domme pech moeten afhaken kan dit grote invloed hebben op de resultaten en vooral bij amateurs waar de selecties niet zeer breed zijn. Uiteraard willen we dit seizoen iedere wedstrijd voor de winst gaan en zo hoog mogelijk eindigen in 4B. Dit willen we doen door zoveel mogelijk onze eigen speelwijze te hanteren en de accenten op het gebied van aanvallen, verdedigen en omschakelen zo goed mogelijk uit te voeren.”

De jeugd bij RKHBS.Mike Bisschops heeft ons al verteld dat er jeugd aan de hoofdmacht is toegevoegd. De jeugd, het is genoegzaam bekend, is de levensader van menig amateurvoetbalclub, zo ook bij RKHBS. We proberen wat inzicht te krijgen in de jeugdigen die de laatste jaren in de hoofdmacht van de rood-witten zijn doorgebroken. De hoofdtrainer laat weten: ,,Ja, er zijn inmiddels een aantal spelers van RKHBS zelf (eigen jeugd) voor vast doorgestroomd naar het eerste elftal en die hebben in de voorbereiding, beker en ook al in de competitie veel minuten gemaakt. Ook is er één speler teruggekomen naar RKHBS, nadat hij een aantal jaren bij Fortuna Sittard in de jeugd heeft gespeeld (17 jaar pas). Daarnaast zitten er bij de O19-1, waarvan ik dus ook de trainer ben, een aantal talentvolle jongens tussen die dit seizoen al geregeld meetrainen bij de hoofdmacht en ook in oefenwedstrijden of als reservespelers op zondag al hebben mogen ruiken aan het serieuze seniorenvoetbal.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno