Koninklijke Onderscheiding voor de heer Mertens

De heer H.A.C. (Hardy) Mertens ontvangt op zaterdag 24 oktober aanstaande uit handen van mevrouw Petra Dassen-Housen, burgemeester van Kerkrade, een Koninklijke Onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de muziek, in het bijzonder de blaasmuziek.
Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De uitreiking vindt plaats in Parkstad Limburg Theater Kerkrade tijdens het aangepaste internationale festival Vocallis. Middels een speciaal concert wordt een muzikaal eerbetoon gebracht aan de heer Mertens, vanwege zijn 40-jarig jubileum als componist.

Sinds 1979 is de heer Mertens componist. Composities van zijn hand worden wereldwijd uitgevoerd. Vooral symfonische blaasmuziek maar ook kamermuziek vormen het belangrijkste repertoire. Door zijn muzikale talent en aimabele persoonlijke houding naar mensen toe heeft hij muziek voor iedereen bereikbaar gemaakt. En ondanks zijn vele internationale contacten is hij trouw gebleven aan zijn basis, de Limburgse en Nederlandse blaasmuzieksector.

Daarnaast is de heer Mertens sinds 1997 verbonden als hoofdvakdocent HAFA-directie aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Hier onderscheidt hij zich door de persoonlijke aandacht die hij geeft aan zijn studenten. Bij de heer Mertens start het denken en het handelen steeds vanuit de student, met een uitzonderlijke en ongeziene aandacht voor de persoon zelf. Deze houding geeft hij ook door aan zijn studenten en aan de docenten en medewerkers in zijn omgeving.

Sinds 2002 is de heer Mertens een aantal uren per week chef-dirigent van de Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg. Daarnaast geeft hij als ambassadeur tijdens de wekelijkse repetitie op vrijwillige basis instructies aan het orkest en heeft hij met zijn inzet een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het orkest. Dit, onder andere, door het coachen en begeleiden van jonge dirigenten en muzikanten, het (mede)organiseren van concertreizen en workshops voor muzikanten en dirigenten ter bevordering van de muzikale kwaliteit.

Als dirigent van de Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide deed de heer Mertens van 1993 tot 2017 veel werk op vrijwillige basis in de vorm van het begeleiden en jureren van de jeugdopleiding, het leggen van contacten voor concerten en concertreizen en het bedenken van nieuwe projecten voor de vereniging voor de ontwikkeling van de blaasmuziek.

Als WMC Ambassadeur van de Stichting WMC Kerkrade levert de heer Mertens sinds 1997 een wezenlijke bijdrage aan het WMC. In deze vrijwillige functie zet hij zich vooral in voor het enthousiast maken van vele orkesten en individuen voor de ontwikkeling van de (blaas)muziek in de meest brede zin. Hij is medeverantwoordelijk voor de deelname van een aantal buitenlandse muziekgezelschappen aan dit internationaal muzikaal festijn.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie