Hoofdmenu

Geen Parade in 2021

 

Worldfestival Parade Brunssum zal ook in 2021 niet plaatsvinden. Dat hebben het bestuur van de Stichting Worldfestival Parade en de gemeente Brunssum besloten. De Parade, die in de zomer van 2020 zou plaatsvinden, was eerder verplaatst vanwege de coronacrisis. Stichting en gemeente vinden ook een editie in de zomer van 2021 nog te risicovol.

 

Aan de Parade, een vierjaarlijks cultureel festival rondom dans en muziek, nemen groepen uit verschillende landen uit de hele wereld deel. Om een geslaagde Parade neer te zetten, is een voorbereiding van vele maanden nodig. Nu veel landen, in Europa maar ook daarbuiten, nog steeds te maken hebben met strenge maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, is het onmogelijk om zekerheid te krijgen of internationale groepen in de zomer van 2021 wel naar Brunssum kunnen afreizen. Om die reden zien het Parade-bestuur en de gemeente zich genoodzaakt om tijdig te kiezen voor opnieuw uitstel.

Spijtig. De gemeente steunt het besluit. Verantwoordelijk wethouder Hugo Janssen (Cultuur): “We moeten ook kijken naar de financiële risico’s. En die zijn op dit moment onverantwoord groot. De voorbereidingen kosten veel tijd en daarmee veel geld. Je gaat verplichtingen aan die je, gezien de situatie in de wereld, straks mogelijk niet kunt nakomen. Dan moet je tijdig een andere afweging maken. Hoe spijtig dit ook is.”

Kleine editie. Het bestuur van de Parade gaat zich nu volledig richten op de Parade in de zomer van 2022. Om de pijn van het lange wachten te verzachten, wordt voorzichtig gedacht aan een klein festival in de zomer van 2021. Klein, zegt Parade-voorzitter Ron Kamerman, maar toch in de geest van de Parade.

Ron Kamerman: “De Parade is ooit ontstaan uit een crisis, de Watersnoodramp van 1953. Dat deden we toen uit een behoefte om verbondenheid en solidariteit te tonen met mensen die getroffen waren door een grote tragedie. Vanuit die geest gaan we kijken of we in de zomer van 2021 toch iets, eventueel samen met anderen, kunnen gaan organiseren. Zodat we het lange wachten op een volgende editie van deze prachtige Brunssumse traditie toch op een passende manier kunnen overbruggen.”

Een nader besluit over een kleine editie in 2021 zal naar verwachting in maart of april volgend jaar genomen worden. Doorslaggevend daarbij zal de actuele situatie rondom het coronavirus zijn.

ArchiefFoto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno(Volgend nieuwsbericht) »