Hoofdmenu

Lim­burg Sa­men in ac­tie te­gen Een­zaam­heid

Aandacht voor elkaar is vooral nu in deze roerige tijden cruciaal en het blijft belangrijk dat we omkijken naar elkaar. Vandaar de aftrap van de Limburgse campagne om meer aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid in de samenleving. Symbolisch is de eerste poster van deze campagne door Gedeputeerde Robert Housmans opgehangen op de toegangsdeuren van het Provinciehuis.

De campagne is erop gericht dat iedereen in zijn eigen directe omgeving (of wijk) kijkt waar hij/zij een steentje kan bijdragen. Op die manier houden we de maatschappij ondanks corona en alle beperkingen die momenteel gelden toch ook sociaal draaiende. Het zijn vaak de kleine gebaren die het verschil maken om eenzaamheid tegen te gaan en te voorkomen dat iemand in een sociaal isolement raakt. Bijvoorbeeld een eenvoudig telefoontje of gesprek met een familielid, buurman of vriend(in) die alleen is. De hond uitlaten voor iemand die zelf in quarantaine zit. Of zoals de poster duidelijk maakt: je buren aanbieden een boodschap mee te nemen als je toch naar de winkel gaat.

In Limburg komen we voor elkaar op en staat niemand alleen”
Gedeputeerde Robert Housmans

Limburg voor Limburg.“Het is belangrijk dat we ondersteuning bieden aan de kwetsbaarste groepen. Vanzelfsprekend met oog voor de geldende coronamaatregelen. Een klein gebaar zoals een boodschap meenemen kan vaak al een groot verschil maken. In de komende tijd maken we de Limburgers hiervan bewust en vragen we hen om in actie te komen”, zegt Gedeputeerde Robert Housmans (Sociale agenda, Zorg en Veiligheid).

De campagne maakt duidelijk dat niemand alleen staat in de Limburgse samenleving en dat we elkaar moeten blijven steunen en helpen. Die boodschap kwam recent ter sprake tijdens een gezamenlijk online overleg tussen de wethouders sociaal domein van alle gemeenten in Limburg en het provinciebestuur. “Het sluit ook aan bij de verschillende initiatieven die gemeenten, verenigingen, buurten en instanties op diverse plaatsen al hebben opgezet. In Limburg komen we voor elkaar op en staat niemand alleen”.

Uitdaging aan wethouders. In de onderstaande videoboodschap geeft gedeputeerde Robert Housmans meer uitleg over de postercampagne en lanceert hij een ludieke challenge richting een aantal wethouders om het goede voorbeeld te geven. Vanzelfsprekend hopen we dat de Limburgers dit initiatief volgen en vooral zelf in hun eigen omgeving kijken waar ze een sociale bijdrage kunnen leveren.