St. Nicolaasfeest Heksenberg/Pronsebroek heel leuk verlopen

                

Dat de viering van het St. Nicolaasfeest dit jaar anders als anders zou zijn, als gevolg van o.m. de huidige Corona omstandigheden stond eigenlijk al geruime tijd als een paal boven water. Daarbovenop droeg landelijk de commotie rond Zwarte Piet ook de nodige impact bij aan de evt. veranderingen van het kinderfeest. Geen publiek en kinderen bij de intocht van de Goedheilige man. Landelijk konden de kinderen alleen maar genieten via de uitzending op de televisie, welke uitzending werd verzorgd vanaf het voormalige paleis Soestdijk. Voor overige St Nicolaas organisaties bracht Corona heel wat kopzorgen hoe het dan wel moest met inachtneming van de strikte maatregelen, waaronder 1.5 afstand in acht nemen voor de begeleidende volwassenen, opgelegd door de overheid/RIVM.

Zo ook natuurlijk in de gemeente Heerlen en dan in dit geval specifiek ook in de wijk Heksenberg/Pronsebroek. Zoals bekend vormde voorheen al tientallen jaren, precies de week voor de verjaardag van St Nicolaas op 6 december, het kinderen St Nicolaasfeest een leuke aangelegenheid in de residentie van de Sint t.w. het Gemeenschapshuis Heksenberg aan de Hei Grindelweg. De organisatie berustte bij het St Nicolaas comité, welk comité vanaf 2015 onder de vlag van Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek toe behoorde, maar weliswaar zelfstandig het kinderenfestijn organiseerde. Maar afgelopen jaar vonden de kartrekkers Hans en Thea Wunderink het welletjes en besloten te stoppen. Dientengevolge kwam de organisatie weer direct onder supervisie van Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek. Gelukkig waren de overige leden van het comité genegen om toch hun medewerking te verlenen. Dit onder de benaming van Werkgroep St Nicolaasviering. Van Stichting Wijkraad kregen zij een mandaat, ook financieel, om op zondag 29 november jl. het St Nicolaas voor te bereiden en uit te voeren.

Helaas kreeg ook Heksenberg/Pronsebroek te maken met het gegeven dat alles anders zou zijn door de Coronaomstandigheden en maatregelen. Daardoor kon het jaarlijkse feest nu niet in de residentie van het gemeenschapshuis Heksenberg gehouden worden. Dus moest uitgeweken worden naar het Wijkcentrum Heksenberg/Pronsebroek gelegen aan de Mgr. Feronstraat 51 (achterkant winkelcentrum Heksenberg). Echter werd besloten om het St Nicolaasfeest buiten op het plein voor het centrum te houden.

Mede ook door de aangebrachte passende Sinterklaasversiering door de werkgroep en het beschikbaar stellen van een partytent door Stichting Wijkraad kreeg het geheel een leuk aanzicht en droeg bij tot het welslagen van dit feest anders dan anders. Dit bleek al voor de organisatieformule. Kinderen tot 10 jaar moesten zich vooraf inschrijven en er werd gewerkt met leeftijd- en tijdblokken wanneer de aanwezigheid gewenst. Een conform de overheid/RIVM maatregelen mocht slechts 1 of uiterlijk 2 volwassenen als begeleiders aanwezig zijn.

Behalve de nogal tamelijk koude omstandigheden slaagde dit anders als anders feest heel goed en genoten de Sint en zijn 6 (kleurrijke) pieten van de aanwezigheid van bijna 50 kinderen. Ook de gehouden dansjes op het plein van de 6 pieten vielen bijzonder in de smaak.Helaas moesten de kinderen bij de audiëntie middag van de Sint afstand houden en konden de Sint geen hand geven. Niettemin had de Sint voor ieder kind een apart woordje, welke opgetekend waren in zijn Sintboek meegenomen vanuit Spanje. Maar voor de kinderen was uiteraard het allerbelangrijkste dat zij een cadeau, zak snoep en een mandarijntje zelf konden pakken op verzoek van de Sint.

De kinderen genoten van deze verrassingen, beschikbaar gesteld door de Stichting Wijkraad en prima verzorgd door de Werkgroep.

Het kindje op foto was op de dag jarig en werd 1 jaar.

Overduidelijk bleek ook dat de kinderen, weliswaar ook genoten van de leuke dansjes op het plein gedaan door de 6 pieten, maar zeker geen oog of belangstelling hadden voor de kleur die de pieten nu droegen. Een bewijs dat de commotie aangaande de zwarte piet in Heksenberg/Pronsebroek gelukkig op geen enkele wijze tot de kinderen doordrong. Dus kan uitsluitend gesproken worden dat het St Nicolaasfeest in Heksenberg/Pronsebroek anno 2020 zeer geslaagd te noemen was en de tevredenheid van de kinderen de boventoon voerde en daar ging het toch om. Dit met dank aan Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek en de Werkgroep St. Nicolaas.

Foto’s: Callie Steijaert

 

 

Geef een reactie