Vuurwerkverbod en verbod op carbid schieten tijdens oud en nieuw 2020-2021

 

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog.

Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.
We begrijpen dat het vuurwerkverbod voor veel mensen een teleurstelling betekent. Maar door dit jaar geen vuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en Boa’s.
Verbod op vervoer van vuurwerk
Behalve het afsteken van vuurwerk, werkt de Rijksoverheid aan regels om ook het vervoeren van vuurwerk te verbieden. Als dat verbod ingaat, betekent het dat als iemand met vuurwerk al lopend of in de auto over straat gaat, die persoon in overtreding is. Het vervoeren van vuurwerk vanuit België en Duitsland mag dan ook niet.
U riskeert een boete
Politie en Boa’s zijn bevoegd om te controleren op het vuurwerkverbod en een boete op te leggen. Er wordt streng gecontroleerd en er geldt een ‘zero tolerance’ aanpak. Met andere woorden, we gaan niet eerst waarschuwen, maar treden meteen op.
Carbid schieten verboden
In gemeente Simpelveld is carbid schieten ook verboden. Het verbod is ooit ingevoerd omdat carbid schieten veel geluidsoverlast veroorzaakt en gevaarlijk is. Als gemeente willen we op het gebruik van carbid zicht en toezicht houden. Vandaar dat we het verbod al jaren lang hebben geregeld in onze Algemene plaatselijke verordening. Dus ook op carbid schieten wordt streng gecontroleerd en gehandhaafd.
Categorie F1 vuurwerk is toegestaan
Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is nog wel toegestaan. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en mag vanaf 12 jaar worden gebruikt.

 

Geef een reactie