Helpt beproefd tbc-vaccin tegen gevolgen Covid-19?

Ben je minder vatbaar voor Covid-19 na inenting met tuberculosevaccin BCG? Onderzoekers wereldwijd denken van wel. Het Maastricht UMC+ doet mee aan een landelijke studie die dit nader onderzoekt. Voor dit onderzoek zijn nog vrijwilligers nodig. Prof. dr. Coen Stehouwer, hoogleraar en hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde: “Eerder onderzoek toont aan dat deze vaccinatie niet alleen beschermt tegen tbc, maar ook tegen ernstige complicaties van andere luchtweginfecties.”

Stehouwer legt uit: “Wat opvalt is dat het coronavirus vooral ouderen en mensen met chronische ziekten ernstig ziek maakt. Zulke mensen zijn kwetsbaar. Dat heeft alles te maken met een verminderd afweersysteem. Omdat eerdere studies sterke aanwijzingen geven dat het tbc-vaccin het afweersysteem een flinke oppepper geeft, onderzoeken we nu of het mogelijk ook gedeeltelijke bescherming biedt tegen infectie met het coronavirus.”

Maanraket “Tbc-vaccin BCG bestaat al tientallen jaren en is veilig”, zegt Coen Stehouwer. “In gebieden waar tbc nog steeds voorkomt, zoals sommige Afrikaanse landen, worden er nog elke dag mensen mee gevaccineerd. We hebben goede redenen om aan te nemen dat het óók veilig is in combinatie met Covid-19. Vergelijk het met het sturen van een raket naar de maan. Dat doe je alleen als je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weet, dat alles naar behoren functioneert. 100% zekerheid is er nooit. Dat geldt ook in dit geval, simpelweg omdat de combinatie tbc-vaccin en Covid-19 nieuw is.” Voor de studie zijn tussen de 5.200 en 7.000 vrijwilligers nodig. “Een deel daarvan krijgt het tbc-vaccin toegediend, de controlegroep een placebo. Vervolgens volgen we alle deelnemers een halfjaar lang. Aan de studie doen 22 Nederlandse ziekenhuizen mee. Inmiddels hebben zich landelijk al meer dan 5.000 vrijwilligers aangemeld.”

Wilt u meedoen aan de studie? Dat kan als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • 60 jaar of ouder
  • Er is sprake van tenminste één van onderstaande criteria:
    • Chronische ziekte (bijv. diabetes, COPD, astma, hartfalen)
    • Hoge bloeddruk met medicatie
    • Verhoogd cholesterol met medicatie
    • Grote operatie ondergaan in het afgelopen jaar
    • Kortgeleden (< 6 weken) opgenomen geweest in een ziekenhuis
    • Gebruik bloedverdunners
  • Geen verminderde afweer

Het vaccineren kan tot en met 18 december. Meld u dus snel aan via BCG-prime@mumc.nl of 06-12542291. Een eenmalig bezoek aan het ziekenhuis is nodig.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie