Vuurwerk en Carbid deze jaarwisseling verboden in Heerlen

Naast het landelijk vuurwerkverbod geldt in Heerlen rond de jaarwisseling ook een verbod op carbidschieten. Het carbidschieten wordt verboden omdat er geregeld ongelukken gebeuren – net zoals bij het afsteken van vuurwerk. Die kan de zorg er in deze coronatijd niet bijhebben.

Het vuurwerkverbod geldt voor zwaar vuurwerk en voor consumentenvuurwerk. Het geldt niet voor licht zogenaamd F1-vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Naast het verbod op carbidschieten is het ook verboden carbid te bezitten of te vervoeren als dat gebeurt met het doel dit af te steken. Vuurwerkoverlast kan gemeld worden bij de politie 0900-8844, of bij de meldkamer van de gemeente 045-5605900.

De politie en de gemeentelijke BOA’s handhaven op het afsteken van vuurwerk en Carbid. Ze controleren en reageren op meldingen. Waar nodig wordt een proces-verbaal opgemaakt, worden jongeren onder de 18 jaar doorverwezen naar bureau HALT en wordt het vuurwerk in beslag genomen.

Verknal het niet. “Het is natuurlijk niet fijn dat we door Corona oud en nieuw niet kunnen vieren zoals we gewend zijn,” stelt burgemeester Roel Wever van Heerlen. “Maar ik ga er van uit dat we met z’n allen doen wat nodig is om dit virus te bestrijden. Ik hoop dat onze BOA’s en politie niet al te vaak in actie hoeven komen.”

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie