Fortuna Sittard wint van RKC en blijft ongeslagen in december.

Fortuna Sittard heeft dinsdagavond opnieuw gewonnen, in de toegevoegde tijd kroonde Lisandro Semedo zich tot matchwinnaar: 2-1. Het was alweer de derde zege in de laatste vier wedstrijden. Met tien punten uit de laatste vier duels doet Fortuna Sittard uitstekende zaken op de ranglijst.

Zeker gezien de tweede helft was de overwinning meer dan verdiend. In de absolute slotseconden fungeerde doelman Yanick van Osch als redder in nood. Met een fantastische reflex voorkwam de goalie de gelijkmaker, met zijn linkerbeen redde hij op een inzet van dichtbij van oud Fortunees Vitalie Damascan en voorkwam daarmee de gelijkmaker van de gasten.

In de openingsfase was RKC Waalwijk de meest gevaarlijke ploeg. In de elfde minuut schoot Richard van der Venne voorlangs. Na een kwartier spelen kwamen de gasten op voorsprong. Finn Stokkers, ook hij met een Fortuna verleden, werd fraai vrijgespeeld. Vrij voor keeper Van Osch bleef hij koelbloedig: 0-1. Nauwelijks twee minuten later was de spits weer gevaarlijk, nu produceerde hij echter slechts een slap rollertje. Vier minuten na de tegentreffer kreeg Zian Flemming een mooie kans op de gelijkmaker. Na een individuele actie van Mats Seuntjens kon Flemming ongehinderd uithalen van zo’n vijftien meter. Zijn inzet ging echter ver voorbij het doel.

Tien minuten voor rust toonde RKC doelman Kostas Lamprou zijn kwaliteiten op een inzet van Lisandro Semedo. In de blessuretijd van de eerste helft werd de terechte gelijkmaker toch een feit. Na een langlopende aanval van Fortuna produceerde Lazaros Rota van de rechterkant een voorzet, deze werd half geraakt door Zian Flemming. Sebastian Polter reageerde attent bij de tweede paal en schoot beheerst in: 1-1. De VAR hield ruim één minuut de spanning erin, uiteindelijk werd duidelijk dat er geen sprake was van buitenspel. Het was voor de Duitser zijn vierde doelpunt op rij. De laatste speler die dat presteerde was Matthew Amoah in 2000.

Na rust had alleen Fortuna Sittard de intentie om te winnen. Binnen zestig seconden in de tweede helft moest Lamprou handelend optreden, via zijn armen verdween een inzet van Polter over het doel. In de 70e minuut leek Fortuna Sittard op voorsprong te komen. Een voorzet op maat van Flemming bereikte Sebastian Polter, van dichtbij kopte deze echter de bal naast. Enkele minuten later dwong Zian Flemming doelman Lamprou opnieuw tot een redding, na een vrije trap van zo’n 35 meter.

In blessuretijd kreeg Fortuna Sittard toch waar het recht op had. George Cox ontdeed zich op het middenveld fraai van zijn directe tegenstander en bediende met de buitenkant van zijn linkervoet op subtiele wijze de weg sprintende Semedo. Vrij voor keeper Lamprou rondde de snelle vleugelspeler vanuit een moeilijke hoek bekwaam af: 2-1. De vreugde aan de kant van spelers en staf was natuurlijk enorm. Toch zou er een nog één spannend moment volgen in de blessuretijd van in totaal acht minuten. Richard van der Venne haalde de achterlijn van het strafschopgebied van Fortuna en bediende Damascan. De tot dan toe in de tweede helft werkloze Van Osch toonde zijn klasse op de inzet van de spits van de gasten en werd daardoor één van de gevierde spelers van de avond.

Na een korte winterpauze hervat Fortuna Sittard op zondag 10 januari de competitie met een uitwedstrijd tegen Heerenveen. Drie dagen later volgt de eerste thuiswedstrijd in 2021, Sparta Rotterdam is dan de tegenstander.