FORTUNA SITTARD ZET ONGESLAGEN REEKS VOORT IN HEERENVEEN

Fortuna Sittard heeft zondagmiddag de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen met 1-3 gewonnen. Alweer de tweede uitzege van dit seizoen, in de laatste vijf duels wist Fortuna maar liefst dertien punten binnen te halen. Geen enkele Eredivisieclub behaalde meer punten in dezelfde periode. In Heerenveen waren Ben Rienstra, George Cox en Zian Flemming de doelpuntenmakers.

De openingsfase was voor de thuisclub. Ex-international Siem de Jong, voor het eerst in de basis bij de thuisclub, testte met een schot van afstand Fortuna-doelman Yannick van Osch. De keeper redde bekwaam. In de dertiende minuut volgde de eerste echt grote kans voor de thuisclub. De Jong wist Benjamin Nygren te bereiken, deze gaf een voorzet op maat aan Heerenveen-spits Henk Weerman. Van dichtbij kopte deze echter ruim voorlangs.

Na twintig minuten kwam Fortuna Sittard op voorsprong via Rienstra, na afloop van de wedstrijd door de kijkers van ESPN uitgeroepen tot Man of the Match. De middenvelder zette zelf de aanval op met Sebastian Polter. De spits bediende de doorgelopen Rienstra op maat, deze liet Heerenveen-doelman Erwin Mulder in het één tegen één duel kansloos: 0-1.

Vier minuten later verdubbelde Fortuna Sittard de voorsprong. De weer uitstekende spelende Roel Janssen gaf een fraaie diepe bal richting de mee opgestoomde Cox. De scherpe voorzet van de Engelsman ging hard voorlangs het doel. De bal werd opgepikt door Emil Hansson, inmiddels was George Cox doorgelopen naar het vijfmeter gebied. De voorzet op maat van Hansson werd door de linkervleugelverdediger van Fortuna Sittard onberispelijk ingekopt: 0-2.

Acht minuten voor rust werd de derde treffer van Fortuna een feit. Een vrije trap van Cox leek een prooi te worden voor Heerenveen-doelman Mulder, deze werd echter gehinderd door zijn eigen verdediger, Pawel Bochniewicz. De doelman liet de bal los, Lisandro Semedo pikte het leer op en speelde onbaatzuchtig Flemming aan. Met een fraai schot tekende de aanvaller voor de derde treffer van Fortuna Sittard: 0-3.

In de tweede helft mocht Heerenveen van Fortuna domineren, tot echte kansen kwamen de Friezen echter nauwelijks. De verdediging van Fortuna Sittard stond als een huis. Negen minuten na rust had Semedo de vierde treffer voor Fortuna Sittard moeten scoren. Joey Veerman, de spelmaker van de Friezen die door Rienstra uitstekend uit de wedstrijd werd gehouden, speelde de bal op de rand van zijn eigen strafschopgebied pardoes in de voeten van Semedo. Deze kapte zich fraai vrij van zijn directe tegenstander en mikte met de buitenkant van zijn linkervoet op de paal.

In de 72e minuut scoorde de thuisclub tegen, Henk Veerman schoot van dichtbij raak: 1-3. Na dit doelpunt kwam de zege van Fortuna Sittard niet écht meer in gevaar. De eerste competitiezege in Heerenveen sinds 1991 werd daarmee een feit. In de slotminuten maakte jeugdspeler Arian Kastrati zijn debuut in het betaald voetbal.

Tekst communicatie Fortuna Sittard en  ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno