Wernemers van Krinkels BV en Silvertand BV zijn gestart met de feitelijke boswerkzaamheden om onze bossen toekomstbestendig te maken en vooral veilig te houden. De werkzaamheden worden in verschillende fasen uitgevoerd en wij informeren u graag hierover.

 

Noodzaak ‘bosherstel’.Ons klimaat verandert. Hierdoor verandert ook onze natuur. Er zijn bijvoorbeeld boomsoorten die de hogere temperaturen en droogte niet overleven. De boom gaat dood. Het dorre hout kan dan breken en voor onveilige situaties zorgen. Dit willen wij uiteraard voorkomen. Nu, maar zeker ook in de toekomst willen wij op een veilige manier van onze bossen kunnen genieten.

Werkzaamheden.Om onze bossen toekomstbestendig te maken en veilig te houden, moeten bepaalde boomsoorten vervangen worden door soorten die beter bestand zijn tegen de klimaatveranderingen. Dat betekent dat wij in deze winterperiode en in het najaar bomen gaan kappen. Nieuwe boom- en struiksoorten worden daarna geplant. Omdat wij in de winter minder goed kunnen zien welke bomen gezond zijn en welke niet, hebben wij in het najaar markeringen aangebracht op de bomen.

We markeerden onder andere de zogenaamde toekomstbomen. Dat zijn de exemplaren, die we graag voor het bos willen behouden. Deze bomen zijn vrijgesteld van kap. Doordat er ook bomen ‘tussenuit’ gaan, krijgen deze toekomstbomen veel meer licht en ruimte. Op die manier kunnen zij uitgroeien tot dikkere en robuustere bomen. Ze worden daarmee belangrijke elementen van een gezond, veilig en gevarieerd bos. Bomen die mogelijk wel een risico vormen hebben een andere kleurmarkering gekregen, evenals bomen die nu al ziek/ongezond zijn.
Uitvoering. De werkzaamheden worden uitgevoerd door twee aannemers: Krinkels B.V. uit Heerlen en Silvertand B.V. uit Voerendaal. Coördinatie en begeleiding van de werkzaamheden vindt in nauwe samenwerking met Stichting Bosbeheer Landgraaf plaats.

Na uitvoering van deze werkzaamheden kunnen nieuwe bomen en struiken worden geplant. Maar ook is er door deze ingreep ruimte voor spontane ontwikkeling van beplanting. Door deze maatregelen vergroten we ook de biodiversiteit in de bossen.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie