De Hyacintenactie voor jongvolwassenen (AYA’s, Adolescents and Young Adults) met kanker, vindt dit keer niet met een stand in de centrale hal van het MUMC+ plaats, maar door een maand lang online verkoop van snij-hyacinten en hyacintenbollen in cadeaudoosjes vanaf maandag 25 januari.

Jaarlijks krijgen 2700 jongvolwassenen in Nederland de diagnose kanker. Dat zijn er zeven per dag. En iedere dag overlijden er twee van hen. In de bloei van hun leven. Jongvolwassenen (18-35 jaar) met kanker, oftewel AYA’s, hebben andere zorg nodig dan kinderen en ouderen met deze ontwrichtende ziekte. Om die zorg te verbeteren is het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk in het leven geroepen. Dit netwerk heeft geld en support nodig. Vandaar de jaarlijkse hyacintenactie.

Via de webshop Bloomgift kunnen hyacinten besteld worden die in een brievenbuspakket worden thuisbezorgd. Onder het motto ‘als de kopers niet naar het ziekenhuis kunnen komen om hyacinten voor AYA te kopen, kunnen de hyacinten ook naar de kopers toe komen’. Van elke bestelling gaat 2 euro naar het AYA-zorgnetwerk. Met de opbrengst van de actie wordt zorg verleend, passend bij de unieke levensfase en behoeften van jonge patiënten. Bovendien worden zorgverleners opgeleid om aan deze specifieke groep zorg te kunnen verlenen, en om onderzoek te doen naar kanker op jongvolwassen leeftijd. Met als hoger doel het verbeteren van de zorg voor en de kwaliteit van leven van AYA’s.

Lees ook het verhaal van AYA Milou Geurts. Zij kreeg op jonge leeftijd te maken met eierstokkanker.

Teks en FotoCommunicatie UMC+

Geef een reactie