Tim Zuidersma, kind van vv Schaesberg ,,Het  is een warme, gezellige, ambitieuze club”  

 

 

 

Vader Hans werd in 1973 met Roda JC glansrijk kampioen in de eerste divisie en promoveerde met die club naar de eredivisie. Enige jaren volgde een nieuwe promotie. In 1982 mocht Fortuna Sittard met hem in de gelederen de stap naar onze hoogste voetbalklasse maken, dankzij een tweede plek op het einde van het seizoen 1981-1982. Als zoon van zo iemand kan het haast niet anders of je bent behept met het voetbalvirus. De appel valt immers niet ver van de boom. Dat geldt ook nu weer. We gingen in gesprek met de assistent van Rob Pierik, hoofdtrainer bij vv Schaesberg. Komende voetbaljaargang volgt hij Pierik op. De nieuwe verantwoordelijke, kenners hebben het al in de gaten, heet Tim Zuidersma (40).

 

De mens Tim Zuidersma

Net als anderen vragen we ook aan Tim Zuidersma, in het dagelijks leven backoffice medewerker bij Highlite International, een beschrijving van zijn eigen persoontje te geven. Tim heeft er geen moeite mee. Hij zegt: ,,Ik ben 40 jaar, verloofd met Yvonne en trotse vader van een dochter van 8 jaar, Evy. Ik ben van mening dat ik nog altijd kan groeien als persoon en als trainer. Ik ben sociaal en gezellig, altijd wel in voor een lolletje. Kan soms vrij direct zijn, maar ben wel altijd eerlijk. En in sport en op het gebied van werk ben ik, zo mag ik zeggen, erg gedisciplineerd. En ja, voor voetbal heb ik een passie.”

Voetballoopbaan

Vader Hans is geboren in Nieuwenhagen, thuishaven van het roemruchte SVN (nu, na een fusie met Sylvia, FC Landgraaf). Zoonlief Tim begon te voetballen bij Rkvv Waubach, amper drie kilometer verderop, eveneens binnen de gemeentegrenzen van  Landgraaf. Als snel werd hij ontdekt door Roda JC, waar hij de gehele jeugdopleiding doorliep en deel uitmaakte van de selectie. Vervolgens ging het via Germania Teveren, SVN, BW Alsdorf, vv Schaesberg en LHC naar -opnieuw- vv Schaesberg. Bij die club heeft hij nu, zo lijkt het, wortel geschoten. Komende seizoen staat hij aan het roer bij de hoofdmacht. Tim daarover: ,,Ik ben een voetbaldier, dus na mijn actieve carrière was het voor mij logisch om door te gaan als trainer. Ik vind het ook fijn om in en met een groep te werken en spelers beter te maken. Nu ben ik assistent-trainer bij de hoofdmacht van vv Schaesberg en ik assisteer bij de JO17.”

Clubliefde en nestwarmte

Tim Zuidersma heeft maar kort gespeeld voor SVN, op de geboortegrond van vader Hans. De meeste tijd kwam hij uit voor vv Schaesberg, waar hij komend seizoen dus hoofdtrainer wordt. Hoe komt het, vragen wij ons af, dat hij zo gehecht is aan die laatste club. Uitleg volgt:

,,Mijn vader is inderdaad van Nieuwenhagen, maar ik ben opgegroeid in Waubach. Mijn opa, broer van mijn vader en mijn neef zijn keeper geweest bij SVN. Mijn vader is speler en trainer geweest bij SVN en ik heb er zelf ook een seizoen gespeeld. Daarbij is mijn vader ook nog speler/trainer geweest bij Sylvia, dus er is zeker een band met FC Landgraaf. Ik ben, na wat omzwervingen, terecht gekomen bij vv Schaesberg en heb me daar vanaf het begin af aan thuis gevoeld, er uiteindelijk ook het langst gespeeld en mijn carrière als voetballer afgesloten. Ik geloof dat ik er inmiddels al 13 jaar ben. Schaesberg is een warme, gezellige vereniging. Een ambitieuze club ook, die veel aandacht heeft voor de jeugd. We hebben een prachtig complex met goede faciliteiten. De club heeft mij een waardig afscheid als speler gegeven, in de vorm van een afscheidswedstrijd, dus je kunt wel stellen dat ik inmiddels een kind van de club ben. Na mijn periode als voetballer heeft de club mij de kans gegeven als assistent-trainer en samen hebben we een route uitgestippeld, waarlangs ik uiteindelijk hoofdtrainer zou kunnen worden.”

Doelstellingen

De doelstellingen binnen een voetbalclub kunnen een visie bevatten voor de korte termijn. Maar nog belangrijker is uiteraard te bezien hoe men met een club de wat verdere toekomst in wil. Dat geldt zeker voor een club met de grootte van vv Schaesberg, een van de grotere spelers in het amateurvoetbal in onze regio. We vragen Tim Zuidersma naar hetgeen men in Schaesberg voor nu en later voor ogen heeft. Hij antwoordt: ,,Schaesberg heeft als uiteindelijk doel een stabiele eersteklasser te worden en ik hoop daar mijn steentje aan te kunnen bijdragen. Ik denk dat iedere trainer kampioen wil worden bij zijn club, dat is het hoogst haalbare en dat is natuurlijk uiteindelijk ook mijn ambitie bij vv Schaesberg. Maar ik ben ook van mening dat je altijd realistische doelen moet stellen aan begin van de competitie, afhankelijk van kwaliteit van je groep. Ik ben ook trainer van de JO17 en daar zitten de nodige talenten bij. Eén van mijn doelen is dan ook deze jongens te laten doorstromen naar het eerste elftal. Op de korte termijn is onze doelstelling als team om mee te doen in de top vijf van de tweede klasse en uiteindelijk een prijs te pakken, bv. een periodetitel. Als trainers hebben we ook de doelstelling dat er een team op het veld staat, waarin voor elkaar wordt gewerkt en gestreden voor iedere meter.” Na die opmerkingen realiseren wij ons dat in het clublogo van vv Schaesberg het mijnwerkerssymbool verweven zit. Dan laten we Tim verder vertellen: ,,En niet alleen de 11 die spelen, maar ook de reserves, die zijn minstens zo belangrijk. Verder vinden we ook de persoonlijke ontwikkeling van de spelers belangrijk. We hebben een jonge, talentvolle groep met veel potentie. Meerdere jongens zijn tussen 18 en 20 jaar. Ten opzichte van vorig seizoen zijn er een paar veranderingen. Drie spelers zijn vertrokken, drie nieuwe erbij gekomen, terwijl Romano Raets inmiddels weer fit is, na een zwaar en langdurig blessureleed. Over het geheel genomen denk ik dat de groep zeker sterker is geworden. Een grote groep spelers is al vorig seizoen aangesloten bij vv Schaesberg en daar zijn de meeste van gebleven. Je merkt dat al meer vastigheid in groep komt.”

Coronaseizoen 2020-2021

Vanaf maart 2020 is er nog maar weinig gevoetbald. De reden is bekend en onaangenaam. We moeten er mee leven, hopelijk niet meer al te lang. We vragen Tim Zuidersma naar zijn bevindingen inzake de wedstrijden die wel nog konden worden gespeeld. Zijn analyse: ,,De oefenwedstrijden die we gespeeld hebben waren niet zo best, maar daarentegen hebben we goede bekenwedstrijden gespeeld. Zo hebben we gewonnen van Chevremont en een goede wedstrijd gespeeld tegen FC Eindhoven AV, een hele sterke ploeg. Helaas hebben we die nipt verloren, waar een gelijkspel zeker verdiend was geweest. De start van de competitie was wisselvallig, met een gelijkspel tegen Bekkerveld, twee overwinningen (Eijsden en GSV’28) en een nederlaag tegen Sportclub’25. De nederlaag tegen koploper Sportclub was heel zuur. In dat duel creëerden we aan het eind van de wedstrijd namelijk genoeg kansen om minimaal een gelijkspel te behalen. Het mocht niet zo zijn.’

Concurrenten en aspiraties

Zoals bekend werd het huidige voetbalseizoen al vrij vroeg op slot gegooid. De meeste teams hadden amper vier duels achter de rug, zo ook vv Schaesberg. Er is licht aan het einde van de tunnel. Het meest belangrijk is, het spreekt vanzelf, de gezondheid van ons allen. Maar voetbaldieren kijken toch ook weer vol verwachting uit naar hetgeen de sportieve toekomst brengt. Hoewel, gegeven de omstandigheden, uitermate lastig te beantwoorden, vragen we Tim naar een inschatting van de sterkte van de tegenstanders in de tweede klasse G, alsook naar de favorieten. Hij laat zijn licht schijnen : ,,Ik ben van mening dat iedere ploeg het de ander lastig kan maken in 2G. Veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Ik heb een deel van de  ploegen nog niet zien spelen, dus is het vrij lastig om aan te geven wie voor de prijzen gaat spelen. Gezien de huidige ranglijst en gezien hetgeen ik weet van de teams waar we reeds tegen gespeeld hebben, zijn dit voor mij Sportclub’25, Bekkerveld, Heer, Sporting Heerlen en, niet te vergeten natuurlijk, vv Schaesberg. De grote vraag hierbij is uiteraard of de competitie uitgespeeld gaat worden en, zo ja, op wat voor een manier. Ik hoop in ieder geval dat wij, als er nog gevoetbald gaat worden, nog een prijsje kunnen pakken. Natuurlijk voor het team en de club, maar zeer zeker ook voor Rob Pierik, waar ik heel prettig mee samenwerk. Hij verdient het om dit seizoen goed af te sluiten na het verloren seizoen 2019-2020.”

Langs de lijn

Voetballiefhebbers die geregeld een bezoek brengen aan wedstrijden van vv Schaesberg weten dat Hans Zuidersma haast altijd aandachtig toeschouwer is. Niet vreemd natuurlijk. Een trotse vader die zijn zoon volgt is immers niets opzienbarends. Hoe ervaart Tim Zuidersma de aanwezigheid van vader en hoe uit die zich richting zijn zoon, vragen wij ons af. Tim vertelt: ,,Mijn vader en ik praten veel over voetbal, natuurlijk ook over Roda JC, omdat we daar beide hebben gespeeld. En natuurlijk komen dan ook verhalen over vroeger naar boven en komt zelfs af en toe het fotoalbum op tafel. Pa volgt mij trouwens al mijn hele voetbalcarrière, staat zo goed als iedere wedstrijd langs de lijn. Soms moet hij, dat gebeurt dan met tegenzin, met de familie naar Den Bosch en dan mist hij wel eens een wedstrijdje. Ik ervaar zijn aanwezigheid als zeer prettig, altijd al, als speler even voor en tijdens de wedstrijd contact zoeken met mijn vader. Toen ik in de jeugd speelde was hij zeer kritisch. Dacht ik dat ik een goede wedstrijd had gespeeld, vond hij wel wat punten die beter konden en moesten. Als kind is dat soms lastig te begrijpen, maar als ik er nu aan terugdenk weet ik waarom hij dat deed. Mede door mijn vader heb ik een mooie voetbalcarrière achter de rug.”

 

Coronaregels

De regels zijn streng momenteel. Gelukkig is er op voetbalgebied nog iets mogelijk, zij het dan in beperkte mate. Over de wijze waarop men bij vv Schaesberg de trainingen aanpakt vertelt Tim Zuidersma: ,,Wij hebben één keer in de week getraind in groepjes van vier en later twee spelers. We hebben geprobeerd de mannen iedere training een conditionele prikkel te geven. Ik bereidde het conditionele gedeelte voor en Rob het andere gedeelte van de training, waarin tactiek en plezier een grote rol speelden. Het is zeker niet makkelijk voor de spelers om zichzelf te motiveren zonder het spelen van positiespelen, partijvormen en wedstrijden, maar wij zijn zeker tevreden met de manier waarop onze groep het nu invult.”

 

Tot slot

Tim is uitvoerig aan het woord geweest over zijn passie voetbal. Aan het eind laat hij ons nog weten dat hij naast voetbal houdt van het kijken naar een serie en dat hij graag een pilsje pakt met vrienden. Dan zegt hij nog zelf wat kwijt te willen, namelijk: ,,Dat is dat ik de samenwerking met Rob Pierik als zeer prettig ervaar en mede dankzij hem een betere trainer ben geworden. We kennen elkaar al van de periode bij Roda JC, maar door de samenwerking nu hebben we een goede band kunnen opbouwen. Het gaf mij, gezien de huidige situatie, een dubbel gevoel toen duidelijk werd dat ik het stokje van hem ga overnemen. Dus ik wens Rob veel succes en wie weet, komen we elkaar weer tegen.”

 Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie