Hoofdmenu

Arriva, WSP Parkstad en de mensontwikkelbedrijven in Parkstad bieden kansen op de arbeidsmarkt

 

Gisteren zijn 10 nieuwe medewerkers gestart met hun baan/ontwikkelplek in het Serviceteam van Arriva in Limburg. De ontwikkelplekken zijn vormgegeven met WSP Parkstad als aanjager en verbinder tussen de mensontwikkelbedrijven in Parkstad en Arriva als werkgever. De medewerkers zijn kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt van Mensontwikkelbedrijf Landgraaf, Betere Buren en Werk voor Heerlen. De medewerkers gaan gedurende drie maanden aan de slag bij Arriva Limburg. In die tijd krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen en, onder begeleiding van Arriva, werkervaring op te doen. Met deze ervaring verkleinen zij hun afstand tot de arbeidsmarkt. Na afloop van het traject kunnen de deelnemers doorstromen naar andere werkgevers of in aanmerking komen voor een vervolgtraject bij Arriva zelf.

Ontwikkelen van werknemersvaardigheden. De tien medewerkers uit de regio Parkstad zijn een afspiegeling van de kandidaten van de verschillende mensontwikkelbedrijven. Ze worden bij Arriva opgeleid om verschillende taken uit te voeren. Zo kunnen zij werken aan de ontwikkeling van hun werknemersvaardigheden.

Taken van het ServiceTeam. Deze nieuwe collega’s van Arriva bieden extra hulp aan chauffeurs op drukke stations, helpen reizigers en ondersteunen bij marketingacties. Ook het op orde houden van de fietsenstallingen of het (extra) reinigen van de bussen kan onderdeel uitmaken van hun werk. Vandaag was de eerste werkdag die in het teken stond van kennismaken; met elkaar, met de ServiceTeam-coördinator, met Arriva als werkgever en met de concrete werkzaamheden.

Verwachtingen van de deelnemers Buddy: ”Fijn dat ik nu bezig kan zijn, iets kan betekenen voor mensen. Het is een hele stap voor mij om weer aan het werk te kunnen gaan. En dat kan ik nu in mijn Heerlen bij Arriva.”

Jasper: ”Dit gaat voor mij hopelijk stabiliteit en vastigheid opleveren. Ik hoop dat het tot een baan kan leiden. Ik houd ervan om op weg te zijn. Nieuwe mensen leren kennen en hier nu starten is wel spannend.”

Sociale ambities In samenwerking met WSP Parkstad en de mensontwikkelbedrijven geeft Arriva Limburg op deze manier invulling aan haar sociale ambities en zet concrete stappen op het gebied van verantwoord, inclusief, ondernemen. Als de werkperiode van een medewerker in het ServiceTeam voorbij is kunnen medewerkers die geschikt blijken, doorstromen naar een baan als buschauffeur, machinist, medewerker beveiliging, -facilitaire zaken of -schoonmaak. Dit kan bij Arriva maar ook bij andere bedrijven.

Succesvol concept. Sinds 2016 investeert Arriva landelijk in het bieden van werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een arbeidshandicap, andere etnische achtergrond of mensen die al langere tijd zonder baan zitten. In 2016 startte Arriva met het eerste ServiceTeam in regio Oost. Dit succesvolle concept wordt dus vanaf vandaag ook in Limburg toegepast en is de opmaat naar meer. Inmiddels heeft Arriva landelijk al ruim 230 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geboden op een mooie loopbaan met betaald werk. Hiermee ontstaat er meer diversiteit in het personeelsbestand en neemt Arriva haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno(Volgend nieuwsbericht) »