In meer dan 40 steden in Nederland is het KlimaatAlarm gehouden omdat een grote landelijke demonstratie in coronatijden niet uitvoerbaar is. De nieuwgevormde Klimaatcoalitie Parkstad nam de organisatie in Heerlen op zich. 170 voorbeeldige demonstranten en wat een lokaal talent hebben we gezien !Inspirerende sprekers, de meesten niet ouder dan 25, wisten de aanwezigen te raken met woorden recht uit het hart. 

 

Politie stond werkeloos en zonder woorden aan de zijlijn. Hier waren gemotiveerde demonstranten die met hun aanwezigheid hun zorgen uitten voor het behoud van een leefbare aarde. Vanuit de politiek was het heel rustig: een enkele afgevaardigde van Groen Links en BIJ1 en een ruime vertegenwoordiging van de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren. Dan was er ook nog het digitale KlimaatAlarm, 125 mensen uit Parkstad deden actief mee.

De ambtenaar van de gemeente vond dat de afsluiting door Lotte Walda de demonstratie het karakter gaf van een festival. Er zijn weinig festivals met een uur lang sprekers en gevolgd door 15 minuten muziek die een boodschap brengt. De muziek van Maas en Jordi kon nog net door de beugel in het kader van ‘protest’Ook de nummers van Lotte Walda pasten in het geheel. Lotte zegt hierover: “met mijn muziek vertolk ik het zachte protest”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Organisatie en stad mogen trots zijn op het geslaagde KlimaatAlarm.Het bestuur van Heerlen in de persoon van de ambtenaar was ook hevig bezorgd dat er meer dan 200 bezoekers zouden komen (het leek alsof er meer dan 200 tweemeter-stippen stonden aangegeven), maar is dat niet een kromme gedachte ?

Want bij de 2e Kamer verkiezingen in 2017 had Heerlen de laagste opkomst van het land. En nu hebben hier jonge mensen een bijeenkomst georganiseerd omdat ze betrokken burgers van de stad zijn en medeburgers willen stimuleren om dat ook te worden.

Ze gaan zelf allemaal naar de stembus en roepen op te gaan stemmen. Voor het KLIMAAT ! Dat moeten we toch waarderen ?

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

voor meer foto’s klik op deze link.

 

 

 

 

Geef een reactie