Hevige buikpijn, pijn bij het plassen, tijdens de stoelgang of het vrijen. Het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij endometriose. Een chronische aandoening waarbij weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, groeit op andere plekken in de buik. Het zit aan de binnenkant van de buikwand, in de eierstokken, darmen of de blaas en kan daar verklevingen en ontstekingen veroorzaken. Met als gevolg extreme pijnklachten en verminderde vruchtbaarheid. De ziekte is niet breed bekend, en dat terwijl maar liefst 1 op de 10 vrouwen er last van heeft. Dat zijn 400.000 vrouwen in Nederland. Eén van hen is Anique Gilissen (33) uit Maastricht. Zij staat onder behandeling bij het Expertisecentrum Endometriose van het Maastricht UMC+.

Meer weergeven  klik op deze link.
Foto communicatie UMC Maastricht

Geef een reactie