Nederlands bekende olifant Buba zeer geliefd bij jong en oud, weer onderwerp van gesprek.

                                   

 

In herinnering: zoals bekend heeft circus Freiwald met haar beroemd zijnde olifant Buba, voordat het coronavirus toesloeg, diverse malen haar circustent opgeslagen in Stadsdeel Heerlerheide. Genoemde circustent werd toen geplaatst op de locatie Unolaan/Heerenweg/Vrijherenberg. Vanuit deze locatie genoten jong en oud van Circus Freiwald met natuurlijk in de hoofdrol olifant Buba. Maar in 2015 deed circus Freiwald -lees Buba- lokaal, nationaal en zelfs internationaal veel stof deed doen opwaaien. Het betrof dientengevolge het verbod, op voorstel van toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma (thans burgemeester van Utrecht), dat leeuwen, tijgers en olifanten niet meer mochten optreden in het circus. Voor familiecircus Freiwald een hard gelag, want zij beschikte immers over de Afrikaanse olifant die luisterde naar de naam: Buba. Ruim 35 jaar vermaakte Buba de circusbezoekers, en waaronder het leeuwendeel werd ingenomen door kinderen. Buba was dus diverse jaren. ook een begrip en kijkattractie in Stadsdeel Heerlerheide. Boosheid overheerste dan ook het besluit bij de vele bezoekers die naar Buba kwamen kijken.

 

Ondanks het verbod destijds kwam Buba toch met circus Freiwald mee naar Stadsdeel Heerlerheide. Ze mocht weliswaar niet meer fysiek optreden en mocht niet aangeraakt of gevoerd worden. M.a.w. Buba mocht dus alleen van afstand bewonderd worden.

Maar gezien de grote populariteit die Buba toen al genoot bij kinderen en ouderen zeker geen probleem. Er werd keurig tegemoet gekomen aan de voorschriften waardoor circus Freiwald in de problemen zou kunnen komen. Voor iedereen was het toch al prachtig dat Buba aanwezig was.  Tot zover de herinnering.

Zoals bekend verleende Carola Schouten (ChristenUnie partij en demissionair minister (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president) de Freiwalds een permanente ontheffing van het verbod op wilde dieren. Dit betekende dat voor Buba eindelijk een “verblijfsvergunning” voorhanden was en dit uiteraard tot volle tevredenheid van circus Freiwald. Natuurlijk ging hiertoe de dank o.m. naar de toen nog zijnde tweede CDA-Kamerlid t.w. Limburger Martijn van Helvert en Alexander Bakker. Zij hadden immers een motie ingediend om Buba bij circus Freiwald te laten. Een Kamermeerderheid  steunde destijds de motie, zodat Buba in Nederland kon/kan blijven.

Wie schetst de verbazing dat onlangs de dierenactivisten groep Animal Rights aankondigde dat zij naar de rechter stappen om de beslissing van demissionair minister Carola Schouten aan te vechten. Overigens heeft gemeente Peel en Maas nog, mede ook door de corona omstandigheden, begrip dat circus Freiwald met Buba nog steeds verblijft op een locatie in Beringe (onderdeel van bovengenoemde gemeente). Er wordt nog steeds gedacht aan een aanvaardbare oplossing voor het circus. De termijn dat het circus in Beringe haar noodgedwongen standplaats heeft is immers bepaald tot 1 juni 2021.

Uiteraard vroeg deze media om een reactie van het bestuur van de Stichting Buba naar aanleiding van de stap die dierenactivisten groep Animal Rights naar de rechter gaat maken. Stichting Buba is in 2015 opgericht door de in Heksenberg/Heerlen wonende Max Pool. Namens het bestuur liet hij weten dat het momenteel heel goed gaat met Buba en wordt zij optimaal verzorgd door de familie Freiwald. Overigens zijn er momenteel onderhandelingen met de Gemeente Peel en Maas waar Beringe onder valt en zal er binnenkort een gesprek plaatsvinden met burgemeester W.J.G. (Wilma) Delissen-van Tongerlo.

Door meerdere donaties van diverse mensen hebben de dieren voedsel maar er kan nog meer worden gedoneerd. De heer Smeets van Pinkpop Landgraaf heeft een vrachtwagen met hooi laten brengen waar de familie heel dankbaar voor is. Ook is de Stichting steeds bezig om donaties binnen te krijgen. De heer Lutz Freiwald heeft met diverse organisaties in binnen en buitenland gesprekken gevoerd om Buba eventueel daaronder te brengen. Door de Coronacrisis is het echter niet mogelijk  om naar het buitenland te reizen.

Een meer als belangrijk gegeven, naar aanleiding van het idee om Buba naar Frankrijk te verslepen, is voor de Stichting onbespreekbaar. Het idee zal met hand en tand worden tegengewerkt. De reden is heel eenvoudig uit te leggen omdat daar tot nu toe geen olifant is ondergebracht en Buba zou dan zonder haar vaste begeleider verder moeten leven. Zij zou dan de attractie van dat park zijn waarvoor mensen moeten betalen om haar te mogen zien dus een dierentuin zonder enig vooruitzicht. De heer Freiwald heeft na een beslissing van de 2e kamer de hoop om een vast verblijf in Nederland te krijgen zodat daardoor Buba dan niet meer hoeft te reizen. Dit is zeker ook de gedachtenwens van jong en oud die hun geliefde Buba een warm hart toedragen en niet alleen uit Stadsdeel Heerlerheide e.o., maar eigenlijk vanuit geheel Nederland. Dit blijkt dan ook uit de vele positieve reacties die Stichting Buba al vanaf 2015 mag ontvangen.

Foto®Callie Steijaert

 

 

 

Geef een reactie