Fortuna Sittard geeft winst in slotfase weg tegen Vitesse.

De dag begon met het bekend maken van de toetreding van Azerion als aandeelhouder van Fortuna Sittard. De Amsterdamse gamegigant neemt een minderheidsbelang in de Sittardse club. Enkele uren na de persconferentie werd de bal aan het rollen gebracht. Lange tijd had Fortuna Sittard de overwinning tegen Vitesse binnen handbereik. In de laatste secondes van de extra tijd wist de ploeg uit Arnhem alsnog de gelijkmaker af te dwingen: 3-3. Voor Fortuna scoorden Ben Rienstra en Zian Flemming, hij deed dat twee keer en bracht zijn seizoentotaal daarmee op elf treffers.

De thuisclub kende een droomstart, al na 58 seconden was de 1-0 voorsprong een feit. Mats Seuntjens bediende met een fraaie bal in de diepte Rienstra, de aanvoerder van Fortuna Sittard bleef vrij voor Vitesse doelman Remko Pasveer koelbloedig: 1-0. Zijn inzet werd overigens nog licht getoucheerd door verdediger Riechedly Bazoer. De gasten uit Arnhem waren daarna de betere en gevaarlijkere ploeg. Onder aanvoering van Oussama Tannane, dit seizoen de onbetwiste uitblinker van Vitesse, ontstonden er diverse gevaarlijke momenten voor het doel van Fortuna.

In de 25e minuut was de gelijkmaker een feit, een vrije trap van Tannane werd door Sondre Trondstad hard en gericht ingekopt: 1-1. Vijf minuten later kwamen de gasten op voorsprong. Op aangeven van opnieuw Tannane punterde Bazoer de bal in het doel van Fortuna Sittard: 1-2. De ploeg van Sjors Ultee toonde echter opnieuw aan dat men over een uitstekende wedstrijdmentaliteit beschikt. Vier minuten voor rust ging Flemming vlak over de middenlijn er met de bal vandoor. Op zijn inzet van zo’n 18 meter moest Pasveer het antwoord schuldig blijven: 2-2.

Negen minuten na rust kwam Fortuna Sittard voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong. Opnieuw fungeerde Seuntjens als aangever, hij bediende Flemming die aan de rechterkant helemaal vrijstond. Flemming kwam naar binnen, zijn schot met links leek geen probleem te worden voor Pasveer. De goalie van Vitesse, volgend seizoen uitkomend voor Ajax, ging echter over de bal heen: 3-2. Vitesse moest dus weer in de achtervolging en gaf ook de nodige ruime weg. Lisandro Semedo en Seuntjens hadden kansen op een vierde Sittardse treffer. Lange tijd bleef Fortuna Sittard in verdedigend opzichtovereind. Keeper Yannick van Osch redde uiterst bekwaam op een loeiharde vrije trap van Tannane, een kopbal van Lois Openda belandde op de paal.

In de vijfde minuut van de extra tijd werd de gelijkmaker alsnog een feit. Tannane, uitgeweken naar rechts, schoot met zijn sterke linker been hard in. Van Osch redde fraai, in de rebound deponeerde Openda de bal met zijn hoofd alsnog in het doel: 3-3. Met deze late gelijkmaker verzekerde Vitesse zich van rechtstreekse deelname aan Europees voetbal. Fortuna Sittard neemt na 33 speelrondes de tiende plaats in. De achterstand op plaats acht, die recht geeft op deelname aan de playoffs voor Europees voetbal, bedraagt drie punten. Zondag staat de laatste competitiewedstrijd op het programma, in Tilburg is Willem II de tegenstander.