Hoofdmenu

Rico Goffin hoofdtrainer SV Simpelveld: ,,Als de bal rolt ben ik gepassioneerd”

 

 Hij voetbalde voor meerdere clubs. Het begon bij WDZ. Fortuna Sittard, RFCU La Calamine, EHC uit Hoensbroek en Groene Ster kwamen volgen. Bij Simpelveld sloot hij zijn loopbaan als speler af. Het beviel klaarblijkelijk. Bij de club uit de Poort van het Mergelland werd hij eerst assistent-trainer, in augustus begint hij aan zijn derde jaar als ‘chef’ van de hoofdmacht. Daarnaast maakt hij momenteel, samen met onder meer Roel Brouwers, deel uit van de technische staf van Roda JC O18. We spraken met Rico Goffin, van 15-2-1978, in het dagelijks leven senior financieel medewerker bij GP International Holding in Kerkrade.

 

Wie is Rico Goffin?

Rico Goffin is, zo wordt al snel duidelijk, niet iemand die graag op de voorgrond staat. Hij is gelukkig met zijn familie en het gezinsleven, dat hij samen met echtgenote Jocye Hendriks en dochters Nikki (16) en Maddi (12), leidt. Over zichzelf zegt hij desgevraagd: ,,Als kind was ik al vrij rustig en dat ben ik eigenlijk nog steeds. Ik ben niet iemand die graag op de voorgrond staat. Normen, waarden en respect voor anderen hebben en terugkrijgen van anderen vind ik erg belangrijk. Ik ben iemand die houdt van het goede leven met vrienden en familie. Buiten het voetbalveld ben ik erg rustig, zodra de bal rolt ben ik gepassioneerd.”

Toppers

De clubs waar hij heeft gespeeld zijn al opgesomd. Een zevental, zo hebben we meegeteld. Dan heb je natuurlijk het een en ander meegemaakt. Dat geldt ook voor Rico. Als we hem vragen naar zijn mooie herinneringen, zeg maar de topmomenten uit zijn eigen voetballoopbaan, verhaalt hij: ,,Hoogtepunten waren ongetwijfeld mijn lange periode als speler bij Fortuna Sittard, waar ik op 17-jarige leeftijd mijn eerste contract kreeg. Ik heb in die periode met veel goede spelers gespeeld en ook de nodige successen behaald. Een aantal keren mochten we kampioenschappen vieren. En dan is er natuurlijk mijn tijd bij Groene Ster, waar we twee keer kampioen werden in eerste klasse en ook nog eens twee keer de bekerfinale speelden, waarvan we er eentje in winst wisten om te zetten. Ook de KNVB-bekerwedstrijd bij Groene Ster tegen Quick Boys voor 2.500 toeschouwers was een prachtige ervaring. Een dag die ik nooit zal vergeten.”

 Voetbalvezels

Veel voetballers komen gedurende hun actieve loopbaan op het idee om later trainer te worden. Dat komt meestal gaandeweg, vaak ook ingegeven door hun ervaringen die zij opdoen met trainers die zij als spelers ontmoeten en meemaken. Dingen die zij zien, die zij zelf anders zouden aanpakken, of juist op eenzelfde manier, allemaal zaken die bij een speler de gedachte kunnen doen postvatten om de trainerscursus te gaan volgen en daarmee later aan de slag te gaan. Bij Rico Goffin ging het anders. Hij wilde simpelweg niet uit het voetbal vertrekken toen hij stopte als speler. Daarover: ,,Voetbal is altijd de rode draad in mijn leven geweest. Van kleins af aan ben ik altijd met voetbal bezig geweest en dat is nog steeds zo. Ik ben op 36-jarige leeftijd gestopt bij SV Simpelveld en ben toen meteen assistent trainer geworden bij deze club. Bart Meulenberg was op dat moment de hoofdcoach. Eigenlijk had ik voordien nooit de gedachte om trainer te worden, maar het gevoel dat ik door moest gaan met voetbal was bepalend. En de meest logische stap was dan voor mij natuurlijk om trainer te worden. De eerste twee jaar was ik bij Simpelveld assistent bij Bart Meulenberg, daarna twee seizoenen bij Rob Ramaekers en een jaartje bij Rob Lemmens. Komend seizoen begin aan mijn derde jaar als hoofdtrainer bij de club.”

assistent trainer Frans Ederveen Hoofdtrainer Rico Goffin en Ron Eijkenboom.

SV Simpelveld

Rico Goffin heeft inmiddels al wat jaartjes voetbalervaringen opgedaan bij de club uit de Poort van het Mergelland. Niet gek dus dat we hem vragen de club eens te beschrijven. Rico: ,,Ik heb me vanaf dag één thuis gevoeld bij SV Simpelveld. Het jaar dat ik kwam hadden we ook een erg leuke en goede spelersgroep, dus dat maakte het al wat gemakkelijker. Het is een warme club, waar men probeert om gezelligheid en presteren te combineren. En het is volgens mij de club met het allermooiste uitzicht dat je vanuit een kantine op het hoofdveld kan hebben. Je vroeg me of je mij als ‘kind van de club’ kunt bestempelen. Nou, dat vind ik nogal iets. Er zijn andere mensen en spelers die zich dat eerder mogen noemen dan ik binnen SV Simpelveld. Die eer is dus aan anderen voorbehouden. Zoals gezegd, Simpelveld is een warme club, waar eenieder met open armen wordt ontvangen. Een club met fatsoen, die nooit negatief in het nieuws komt, er goed opstaat bij andere verenigingen, een club ook die andere clubs met respect behandelt en respect over en weer ook binnen de eigen gelederen hoog in het vaandel heeft staan.”

Ambities

Simpelveld is een club met traditie. De oprichtingsdatum is 1 juni 1919. De club behoort dus tot het vooralsnog beperkte rijtje eeuwelingen onder de amateurclubs. De laatste jaren komt de club hoofdzakelijk uit in de tweede of derde klasse van het amateurvoetbal. Nu speelt men in 3A. We vragen Rico Goffin naar een inschatting van de mogelijkheden voor het komende voetbalseizoen. Zijn visie: ,,Dat is moeilijk te zeggen, in deze coronaperiode. Het is afwachten hoe een spelersgroep daar fysiek uit komt. Als trainer heb ik altijd de ambitie om voor een prijs te gaan, maar je moet wel reëel blijven. Ambities mogen niet voorbij gaan aan de realiteit. Een prijs kan in de vorm van een periodetitel  of uiteraard een kampioenschap. Maar een prijs is het ook als je een moeilijk seizoen hebt (door omstandigheden) en er alles aan moet doen om niet te degraderen. Als dat dan lukt, kan dat ook een hele leuke prijs zijn. Als ik naar onszelf kijk, vier basisspelers gaan ons helaas verlaten. Met name het vertrek van Millo Houben, Roan Schlupp en Quint Vroomen zorgt voor een aderlating. Maar uiteindelijk kan en mag je ambitie van spelers nooit tegenhouden en natuurlijk gunnen we deze mannen het allerbeste voor de toekomst. En hopelijk, wie weet, kruisen onze paden zich nog eens in een later stadium, als trainer en speler. Het is moeilijk te zeggen of de groep er sterker op is geworden. Op papier misschien niet, maar we zijn ook nog druk bezig om versterkingen binnen te halen. En ‘op papier’ zegt mij trouwens ook niet zo veel, want nu moeten andere spelers laten zien dat ze er klaar voor zijn en dat is een hele leuke uitdaging om gezamenlijk aan te gaan komend seizoen.”

Het is dus lastig om in te schatten hoe de prestaties komend seizoen zullen zijn, niet alleen bij SV Simpelveld. Toch laten we Rico een poging doen op de vraag wie er gaan meedoen in 3A en hoe de kansen van zijn eigen team zijn. Hij antwoordt: ,,Er zijn elk seizoen altijd een paar ploegen die sterk zijn. Ook dat is echter weer vooral ‘op papier’ en ‘van horen zeggen’. Maar op dit moment heb ik geen idee van wat er bij andere clubs gebeurt en hoe ze er volgend jaar voorstaan. Mijn gevoel zegt dat o.a. Heksenberg hoge ogen gaat gooien, maar dat is, zoals gezegd, niet meer dan een gevoel. Trouwens, momenteel interesseert me dat ook eerlijk gezegd niet echt want ik hoop vooral dat we vanaf augustus weer de voorbereiding kunnen beginnen, met oefenwedstrijden, publiek langs de lijn en open kantines. Dat is pas echt belangrijk. Hier kijk ik echt naar uit.

Maar goed als ik dan toch even verder ga en naar mijn eigen team kijk, wij hebben een jonge spelersgroep. Als ik ambitie met realisme combineer en de afgelopen Covidperiode in ogenschouw neem, dan denk ik dat we er eerst voor moeten zorgen dat we genoeg punten halen om veilig te zijn. Alles wat extra komt is meegenomen. Daarbij zijn de eerste 8 wedstrijden zoals altijd cruciaal. Na die duels kun je in principe zien waar ploegen gaan eindigen.”

Roda JC

In 2020 werd Rico Goffin benaderd door Danny Volkers, ook zo’n bekende naam in de Limburgse (amateur)voetbalwereld. Hij is hoofdtrainer bij hoofdklasser SV Meerssen (bij het afbreken van de competitie in verband met Corona stond men fier aan kop) en bovendien hoofd jeugdopleidingen (HJO) bij de voetbalacademie van Roda JC. Danny vroeg Rico om een gesprek aan te gaan, met als onderwerp het trainerschap in de jeugdopleiding in Kaalheide. Over dat gesprek en het vervolg vertelt Rico: ,,We waren er al vrij snel uit. Ik zag het aanbod als een kans om mij in de BVO-wereld te laten zien en vooral om mij verder te ontwikkelen als trainer. Het was en is overigens wel een behoorlijke opgave om werk, privé, Roda O18 en SV Simpelveld te kunnen combineren. Maar gelukkig heb ik voor dit seizoen alle medewerking van mijn werk gekregen en zeer zeker ook van mijn vrouw en kinderen. Én van SV Simpelveld. Met de mensen van de club heb ik van tevoren overlegd. De trainingsuren bijten elkaar bijvoorbeeld niet. Bij Roda JC werk ik onder meer samen met Roel Brouwers, die in het verleden furore heeft gemaakt bij Roda zelf, bij SV Paderborn en natuurlijk bij Borussia Mönchengladbach, waarmee hij in Champions League heeft gespeeld. Met Roel heb ik vanaf dag één een goede klik. We denken vooral hetzelfde over voetbal. Die samenwerking is vanaf het eerste moment dus uitstekend geweest en is dat nog steeds.”

Lopen bij de O18 toekomstige toppers rond, of in ieder geval spelers die de hoofdmacht gaan halen?

We worden nieuwsgierig. Roda JC zit bij velen van ons in het hart, niet zelden omdat het met de spreekwoordelijke paplepel is ingegoten. Een diepgevoelde wens om terug te keren naar de eredivisie wordt gevoeld. Mede ook vanuit die gedachte komt bij ons de vraag op of binnen de JO18 van RJC grote talenten voorhanden zijn, die de selectie gaan halen en de stap omhoog mogelijk gaan maken. We vragen Rico Goffin om zijn visie. Hij is voorzichtig: ,,Of spelers van de O18 de hoofdmacht gaan halen is altijd de vraag. Zijn er spelers die de potentie hebben om het te halen? Zeer zeker, maar de weg is nog lang en het is vooral afhankelijk van veel factoren. Worden ze niet weggehaald door een andere BVO, ziet een trainer het in hen zitten, wat zijn de ambities van de club en krijgen ze de kans om bij het eerste aan te sluiten. Hoe sterk zijn ze mentaal, willen ze er echt alles aan doen om profvoetballer te worden etc. We zullen het gaan zien, maar, zoals ik heb aangeven, talent is zeker voorhanden.”

Type trainer

Dan komen we op het soort trainer dat Rico Goffin vertegenwoordigt. Een tipje van de sluier is al opgelicht, in zijn eigen persoonsomschrijving heeft hij al het een ander vermeld. Verder zegt hij over dit onderwerp: ,,Ik vind het altijd moeilijk om als trainer over jezelf te praten. Ik denk dat andere mensen dat beter kunnen doen. Maar ik ben in ieder geval wel een trainer die, zoals ze dat zeggen, in de regel tussen de spelers staat, maar op gezette tijden ook erboven. Een trainer die altijd wil winnen bovendien. Met uiteraard, als het kan, mooi voetbal. Maar als het een keer niet echt goed loopt, wil ik ook winnen. Dan maar met wat minder leuk voetbal.”

Bij de afsluiting van het gesprek vragen we Rico Goffin of hijzelf nog iets kwijt wil. Zijn reactie: ,,Jazeker, het klinkt cliché, maar blijf gezond. Hopelijk gaan er nu betere tijden komen voor iedereen en kunnen we elkaar weer snel onder “normale” omstandigheden ontmoeten.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno