Première Parkstadfilm: een reis door het boeiende verleden van een streek die zich telkens opnieuw uitvindt  

 

Visit Zuid-Limburg lanceerde gisteren de film ‘Parkstad, door de tijden heen’, een productie over de wispelturige geschiedenis van Parkstad Limburg. Een verleden dat getekend wordt door de vele overheersers die kwamen en gingen: de Romeinen, de Franken, de Spanjaarden, de Habsburgers, de Fransen, de mijnbaronnen,… De streek kende een ritme van bloei, neergang, sloop en dan weer opkrabbelen en de nieuwe tijd omarmen. Dat bewogen verleden maakt Parkstad tot wat het nu is: eigenwijs en anders. De film is een productie van Submedia met als scriptschrijver Michel Lemaire. Egid van Houtem is de verhalenverteller. 

‘De film wist me als geboren Kerkraadse te raken. Je voelt tijdens het kijken de trots in je gloeien, voor een gebied dat telkens weer zoveel veerkracht toont. De bewogen geschiedenis van Parkstad trekt aan je voorbij, tot en met het winnen van de ‘Oscar’ van de toeristische bestemmingen in 2016. De film behandelt de vijf dominante tijdsperiodes die ook in de nieuwe Visit Zuid-Limburg Experience Heerlen-Parkstad in het Maankwartier worden toegelicht: de Romeinen, Ridders & Rovers, Mijntijd, Transitiejaren en Nieuw Elan. Visit Zuid-Limburg kreeg hulp van vele enthousiaste inwoners. Ze zijn onze ware ambassadeurs!’ aldus Anya Niewierra, algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg.

 Van -7000 v.C. naar 1793 n.C. De eerste inwoners vestigden zich hier al om de rijke ‘löss’ grond in het Neoliticum 7000 v.C. En 2000 jaar geleden bouwden de Romeinen er met Kunradersteen en Brunssumse klei, ontstond er een pottenbakkersindustrie en stichtten ze de eerste stad Coriovallum met haar Romeinse badhuizen. Uiteindelijk laten ze druiven, de kip en het alfabet achter toen de Franken de Romeinen verdreven. Net voor de Gouden Eeuw ontstonden onder invloed van Keizer Karel de eerste boerderijkastelen, kerktorens & kloosters. De belangrijkste inkomstenbronnen waren wijn & textiel. Totdat de 80-jarige oorlog zich aankondigde en het gebied gebukt ging onder Spaanse & Oostenrijkse bezettingen en de ‘bokkenrijders’ plunderingen aanrichtten. Het was Napoleon die vervolgens een einde maakte aan de versnippering toen hij het gebied veroverde.

Van 1839 tot 2021 Grootheidswaanzin brengt Napoleon uiteindelijk ten val waarna Willem van Oranje-Nassau zijn best doet om Limburg bij Nederland te laten horen wat hem lukt in 1839. Hij aast op steenkool & kalk, maakt diepe schachten maar maakt de glorietijd door de komst van de Mijnen niet meer mee. Arbeiders van verre komen wonen en werken op het grootste industrieterrein van Nederland, Parkstad. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten waarna tot 1965 de vruchten van het zwarte goud, dat met bakken uit de grond kwam, werden geplukt. Totdat den Uyl in 1965 de sluiting van de mijnen aankondigde waarna de oude mijnstreek in verval raakte. Inwoners waren op zichzelf aangewezen en vervreemden van hun geboortestreek. Ook de introductie van heroïne trok een zware wissel op de stad Heerlen. Zo kon het niet langer, nieuwe politici stonden op en de focus verplaatste zich naar de mensen die uiteindelijk de stad en de streek maken. Er ontstond een nieuwe ’Culturele lente’ en ‘het Jaar van de Mijnen’ in 2015 gaf het gebied haar identiteit terug. Invloeden van buitenaf maakten de streek tot wat ze nu is.

De film is gratis te belijken in de kleine cinema in de nieuwe Visit Zuid-Limburg Heerlen-Parkstad Experience in het Maankwartier, Spoorplein 40 in Heerlen. De film zal later ook online worden getoond.

Foto Visit Zuid-Limburg

Geef een reactie