Ein­stein Te­le­sco­pe goed­ge­keurd voor ES­FRI-road­map 2021

Impressie van de Einstein Telescope, een ondergronds instrument voor het meten van zwaartekrachtsgolven met laserarmen van 10 kilometer lengte. De grensregio van Nederland, België en Duitsland is één van de mogelijke locaties. BEELD Nikhef / Thijs Balder.

Op 30 juni heeft het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) besloten de Einstein Telescope op te nemen in de upgrade van de routekaart voor 2021. Dit bevestigt het belang van dit zwaartekrachtsgolfobservatorium voor de toekomst van onderzoeksinfrastructuren in Europa en het zwaartekrachtsgolvenonderzoek wereldwijd.

Met de ESFRI Roadmap 2021 bevestigen Europese landen dat de realisatie van de Einstein Telescope hoogste prioriteit en urgentie heeft. Voorzien is dat uiterlijk 2025 een locatie wordt gekozen om de Einstein Telescope te vestigen. De grensregio Zuid-Limburg is serieus in beeld als één van de vestigingslocaties. De geschiktheid van de bodem en de economische casus zijn hier bewezen. En in de Euregio is een krachtig samenwerkingsverband van instituten met een onderzoeksprogramma opgebouwd. Met ETpathfinder is ook een Europees leidend onderzoekscentrum in Maastricht gevestigd. Het is nu aan een volgend Kabinet om spoedig de knoop door te hakken over een kandidatuur.

Meer informatie over het besluit van ESFRI(opent externe website) staat hier.
Het persbericht dat via Nikhef(opent externe website) is verspreid, is hier terug te lezen.

Geef een reactie