Dirk Janssen wint 1e prijs beeldende kunstwedstrijd InBeeld 2021

Expositie van 45 genomineerden t/m 31 juli 2021 in de ECI Cultuurfabriek Winnaar InBeeld Dirk Janssen met zijn werk ‘Mijn atelier, dat ben ik’

Dirk Janssen uit Pelt (BE) heeft InBeeld 2021 gewonnen. Dat maakte de jury op zaterdagmiddag 3 juli jl. tijdens de besloten opening van de finale expositie in de ECI Cultuurfabriek in Roermond  bekend. Janssen won met een kunstwerk van kleine keramieken tegeltjes met de titel ‘Mijn atelier, dat ben ik’ en werd gekozen uit de meer dan 400 amateurkunstenaars die deelnamen aan de tweejaarlijkse amateur beeldende kunstwedstrijd InBeeld, deze keer met het thema ‘Identiteit’. De tweede prijs was voor Marjanne Geurtsen en de derde prijs voor Carla Hendriks.

De jury voor de finale van InBeeld 2021 bestond uit Arjen van Prooijen (beeldend kunstenaar en kunstdocent), Marjo Boesten (beeldend kunstenaar, organisator en kunstdocent) en Hester van Tongerlo (beeldend kunstenaar en oprichter Destination Unknown). De jury heeft bij de selectie van de prijswinnaars gelet op verschillende aspecten: algemene beeldende kwaliteit, originaliteit, verhouding tot het thema ‘Identiteit’ en de wijze waarop de inhoud en de vormgeving samenvallen.

1e, 2e en 3e prijs. In het juryrapport zeggen zij over het gewonnen kunstwerk ‘Mijn atelier, dat ben ik’ van Dirk Janssen: ‘’Het is een werk dat niet eenduidig is, maar juist een veelheid aan beelden laat zien. Je ziet bestaande beeldcultuur, wat meer abstracte vormen en dingen die met elkaar verband lijken te houden. Het komt over als een groot zelfportret met een geschiedenis van een identiteit die ook in het verleden is geworteld.’’

Over de tweede prijswinnaar Marjanne Geurtsen met het werk ‘Heritage’ spreekt de jury: ‘’Het dubbelportret van twee keer hetzelfde persoon heeft te maken met een vervlogenheid van identiteit. Het lijkt te bewegen doordat het zo minimaal verschilt. Dat momentum is razend knap getekend eigenlijk. En ook al tekent zij niet zichzelf het gaat toch ook over haar identiteit, maar dan via het potlood.’’

Over de derde prijswinnaar Carla Hendriks met het werk ‘Mijmeringen’ zegt de jury:’’Een bijzonder werk. Met name de ruimtelijkheid en tactiliteit van het werk. Het gaat over tijd, het verstrekken van de tijd, de identiteit, maar dan ook met een ‘lange ij’. Ook heel mooi hoe je zo aantasting durft te doen aan een portret.’’

Aan de hoofdprijs van InBeeld is een geldbedrag van €250,- verbonden. De tweede prijs winnaar ontvangt €150,- en de derde prijswinnaar €100,-.

In de finale-expositie worden de 45 werken geëxposeerd die afkomstig zijn uit één van de negen voorrondes in de Limburgse kunstencentra. De samenstelling van finale-expositie bestaat uit een rijke variatie aan werken, zowel in kunstdiscipline als in materiaalgebruik. Zo zijn er o.a. schilderijen, tekeningen en 3D-objecten te zien. De expositie in de ECI Cultuurfabriek is van zondag 4 juli t/m zaterdag 31 juli voor iedereen gratis toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden (maandag t/m vrijdag: 9.00 – 20.30 uur, zaterdag & zondag: 10.30 – 17.00 uur).

InBeeld wordt vanaf 2017 tweejaarlijks georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met de Limburgse centra voor de kunsten. De prijs heeft het stokje overgenomen van de Alphons Wintersprijs die van 1986 tot 2015 werd uitgereikt. Het doel van de prijs is om de zichtbaarheid van de beeldende amateurkunst in Limburg te vergroten en niet-professionele beeldend kunstenaars te stimuleren hun talenten verder te ontwikkelen. Telkens zal een ander thema het vertrekpunt vormen voor InBeeld. Deelnemers moeten niet-professioneel actief zijn als kunstenaar en woonachtig zijn in de Nederlands- of Belgisch-Limburg (of hier verbonden zijn aan bijvoorbeeld een lesatelier of centrum voor de kunsten).

Foto Huis voor de Kunsten Limburg

Geef een reactie