Hoofdmenu

De Limburgse ‘grottenbijbel’ geheel vernieuwd

 

 Voor liefhebbers van erfgoed en in het bijzonder onderaardse kalksteengroeves is het boek Mergel Gebroken van Luck Walschot een soort bijbel. Het boek werd bijna twintig jaar geleden voor het eerst uitgebracht en er is nu een nieuwe versie, met meer kleur, actuele kaarten en een uitgebreider onderzoek.

 

Opnieuw uitgebracht. Dit 408 pagina’s tellend boek vestigt de aandacht op een bijzonder aspect van de Limburgse en Nederlandse landschapsgeschiedenis: de ondergrondse kalksteengroeven. Het boek ‘Mergel gebroken’ van Luck Walschot, die zelf als vrijwilliger twee mergelgrotten beheert langs het Albertkanaal en voorzitter van Stichting Ondergrondse Werken is, wordt ook wel de bijbel van de grotlopers genoemd. Negentien jaar geleden werd het voor het eerst uitgegeven en door de grote vraag wordt het nu opnieuw uitgebracht. Deze keer grotendeels in kleur en met vernieuwde plattegronden. Samen met vrijwilligers en met behulp van professionele ondersteuning heeft Walschot een provincie-dekkende inventarisatie samengesteld van ondergrondse werken die door mensenhanden tot stand zijn gekomen.

Geheimen van de groeves. In dit standaardwerk, waarin de gegevens van alle bij Stichting Ondergrondse Werken bekende ondergrondse werken in Limburg toegankelijk zijn gemaakt, worden de geheimen van de Limburgse groeves één voor één onthuld. Dit bijzondere boek over het Limburgse cultuurhistorische landschap is een inspiratiebron voor het ontwikkelen van publieksactiviteiten en educatieve projecten in de toekomst, maar ook voor inspanningen om deze ondergrondse werken voor de generaties na ons (be)leefbaar te houden.

Bestellen. Het boek Mergel Gebroken (auteur Luck Walschot, eindredactie Eddy Vandoren) is te koop via het Huis voor de Kunsten Limburg. Je kunt het bestellen door een e-mail te sturen naar bestellingen@hklimburg.nl. De prijs bedraagt €52,50 (€57,50 inclusief verzendkosten).

Documentatiecentrum Stichting Ondergrondse Werken. De bij het Huis voor de Kunsten Limburg aangesloten Stichting Ondergrondse Werken heeft jarenlang onderzoek verricht naar onder andere de ontstaansgeschiedenis, de diverse methoden voor het winnen van mergel en de functies van de groeves door de tijd heen. De stichting beschikt inmiddels over een goed uitgerust documentatiecentrum. Hier zijn onder andere 4.000 prentbriefkaarten met ingangen van onderaardse mergelgroeven en interieurs opgeslagen. Daarnaast beschikken zij over meer dan 15.000 foto’s. Deze werden gemaakt tijdens inventarisaties. Het documentatiecentrum heeft meer dan duizend plattegronden gedigitaliseerd. Verder zijn er honderden plattegronden op papier en linnen aanwezig. De verzameling wordt gecompleteerd door het bezit van zo’n 400 historische boeken en publicaties die verband houden met groeven. Hierbij zijn duizenden artikelen en krantenknipsels welke gecatalogiseerd zijn per groeve.

Kijk voor meer informatie ook op www.hklimburg.nl/netwerk/stichting-ondergrondse-werken of op www.mergelgebroken.be.

foto: Bert Beckers