Gemeente ontgoocheld over verhuizing DSM naar Maastricht

De gemeente Heerlen is erg teleurgesteld over de beslissing van DSM om het hoofdkantoor te verhuizen van Heerlen naar Maastricht. Volgens het gemeentebestuur heeft het bedrijf een ereschuld aan Heerlen en laten ze hiermee de stad en regio waardoor ze groot zijn geworden vallen.

Burgemeester Roel Wever: “Al meer dan een eeuw is DSM (Dutch State Mines) een baken van vertrouwen voor onze stad en de hele mijnstreek. Het bedrijf, waarvoor Heerlenaren onder zeer zware omstandigheden járenlang de handen uit de mouwen hebben gestoken, bleef Heerlen als standplaats altijd trouw en dat was iets om trots op te zijn. Dat deze band nu wordt verbroken vinden wij eerlijk gezegd zéér teleurstellend.”

Tweede stad van Nederland. DSM is meer dan honderd jaar geleden in Heerlen opgericht; op het moment dat alle ogen op deze regio waren gericht voor de energievoorziening van het hele land. Jarenlang behoorden onze stad en regio tot de rijkste van Nederland. In economisch opzicht was Heerlen de tweede stad van het land. Na de sluiting van de mijnen moest DSM zich aanpassen en veranderde het meerdere keren van profiel: o.a. chemie, kunststoffen, geneesmiddelen en tegenwoordig als wereldspeler op het gebied van gezondheid. De locatie Heerlen heeft bij het veroveren van nieuwe wereldmarkten nooit een belemmering gevormd. De transitie van het bedrijf stond model voor de transitie van Heerlen en de regio.

Het vertrek van het hoofdkantoor uit onze stad laat volgens burgemeester Wever zien dat het geen verantwoordelijkheid neemt voor de regio waardoor het is groot gemaakt. “Met de verhuizing voelt het alsof DSM de band met het mijnverleden definitief wil verbreken. En dat blijkt ook uit de opstelling van het bedrijf in het landelijk dossier mijnbouwschade. We zullen DSM dan ook zeker aanspreken op zijn geschiedenis en de waarde die het bedrijf daardoor heeft verkregen. Niet alleen wat betreft tegemoetkoming naar Heerlen in het algemeen, maar ook met betrekking tot de locatie van het huidige DSM kantoor in het bijzonder.”

Roel Wever: “Het vertrek van het hoofdkantoor van DSM uit Heerlen is een aderlating voor de stad en de mijnstreek, je wordt er treurig van. Maar daar komen we overheen, sinds de mijnsluiting hebben we al heel wat tegenslagen verwerkt. Onze koempelmentaliteit waarbij we de handen uit de mouwen steken helpt ons er altijd weer bovenop. Daarom zien we niet om in wrok, maar gaan op weg naar nieuwe avonturen. Als echte pioniers grijpen we onze kansen en behouden trots.”

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie