Het neuro-oncologie team van het Maastricht UMC+ wint Challenge voor kankeronderzoek

Medewerkers van het Maastricht UMC+ Oncologie Centrum en onderzoeksinsituut GROW van de Universiteit Maastricht ontvangen deze week de eerste stadskaraffen van Maastricht. Ze krijgen deze uitgereikt als blijk van waardering voor het binnenhalen van het prestigieuze OECI-certificaat, waarmee MUMC+ en UM als Comprehensive Cancer Center behoren tot de beste oncologische centra van Europa. De eerste karaf is gisteren door wethouder Vivianne Heijnen samen met ontwerper Sjang Niederwieser overhandigd aan medisch-directeur Bernd Kremer van het Maastricht UMC+ Oncologie Centrum.

 Maastricht heeft sinds deze week een eigen waterkaraf, geïnspireerd op de Maas, die 2000 jaar geleden de basis vormde voor het ontstaan van de stad. De stadskaraf is een volledig Maastrichts product. Het design is van de Maastrichtse ontwerper Sjang Niederwieser. Voor het ‘Mestreechter glaas’ en de productie zorgde glasfabriek O-I, ooit opgericht door Petrus Regout. De stadskaraf heeft als doel de maakindustrie te etaleren en maakt onderdeel uit van een breder actieprogramma om de creatieve sector verder te versterken.

Vakmanschap. Vivianne Heijnen, wethouder voor economie van de gemeente Maastricht, kwam met het idee voor de karaf. “Toen ik voor de coronacrisis het Maastricht Institute of Arts en een aantal maakbedrijven bezocht, was ik ontzettend onder de indruk van het talent, de ontwerpkracht en het vakmanschap dat ik daar aantrof. Met projecten als deze proberen we al het moois dat we bedenken en maken in Maastricht te laten zien en verbinden we verbeelding en vakmanschap.” De stadskaraffen, vooralsnog 2500 in totaal, zullen dagelijks worden gebruikt in het Stadhuis en worden ingezet als relatiegeschenk.

Trots. Voor ruim duizend stadskaraffen is een bijzondere bestemming gevonden. Alle medewerkers van het Maastricht UMC+ Oncologie Centrum en onderzoeksinstituut GROW krijgen de karaf voor hun bijdrage aan het behalen van de status Comprehensive Cancer Center.  Prof. dr. Bernd Kremer, medisch directeur Maastricht UMC+ Oncologie Centrum: “Wij zijn er trots op dat we met het behalen van dit topcertificaat bijdragen aan het op de kaart zetten van onze mooie stad. Trots zijn we zeker op onze medewerkers die zich dagelijks inzetten om patiënten de best mogelijke oncologische zorg te bieden. Deze karaf is een erkenning voor het werk van ons hele team.”

Historie. O-I spreekt van een unieke klus: “Hartstikke mooi om de eeuwenoude historie van de Maastrichtse maakindustrie zo voor het voetlicht te mogen brengen. Het model wijkt flink af van wat wij vandaag de dag produceren. Daarom is het voor de gehele fabriek een prestatie geweest om dit project succesvol in één productie te realiseren. Met deze karaf toont de glasindustrie haar oneindige mogelijkheden met glas. We zijn dan ook trots op het resultaat van deze bijzondere samenwerking.” Het verpakken van de karaf is ook een Maastrichtse aangelegenheid. Daarvoor heeft MTB Maastricht zorggedragen.

Foto communicatie UMC Maastricht

Geef een reactie