Jimmy Vijgen: ,,We doen er alles aan om Roda JC weer in de eredivisie te brengen”

,,Slagen in voetbal is mijn grote droom”

Hij is inzetbaar op de flank. Links of rechts, maakt niet uit. De leeftijd is 20 jaar, nog een voetballeven voor de boeg dus. Roda JC gaat er mogelijk nog veel plezier aan beleven. Vertrouwen is er in ieder geval, bij de club en de speler zelf. Niet voor niets mocht Jimmy Vijgen onlangs een eenjarig contract tekenen. Over zijn ambitie met de geel-zwarten op korte termijn is hij duidelijk, als hij zegt: ,,We gaan er alles aan doen om met Roda JC promotie naar de eredivisie af te dwingen. Daar hoort de club namelijk thuis.”  Velen in Parkstad zullen dat laatste niet anders zien. Is het ook realistisch om komend seizoen promotie te verwachten? De tijd zal het leren. In ieder geval, zo denken wij als redactie, is het niet verkeerd ambities te hebben en die ook uit te spreken.

Jimmy Vijgen heeft de opleiding verkoopspecialist aan het Arcus College in Heerlen met succes afgerond en heeft zijn focus inmiddels volledig op het voetbal gericht. Zijn keuze voor de genoemde opleiding valt te verklaren vanuit het gegeven dat zijn ouders werkzaam zijn in de horeca. Met de papieren in handen kan Jimmy als back-up fungeren, zo liet hij eerder op de website van Roda JC optekenen. Over voetbal gesproken: zijn eerste stappen in clubverband zette de vleugelaanvaller bij Groene Ster. De wijk Heerlerheide is ook zijn thuisbasis. Zijn eerste schooljaren volgde hij op basisschool De Schacht (inmiddels Mijn Spoor). Daarna volgde het Brandenberg College in Landgraaf en, zoals gezegd, het Arcus College in Heerlen. Na amper één seizoen Groene Ster ging het voor het talent al richting Roda JC, waar hij de volledige jeugdopleiding heeft genoten heeft. Over het prille begin als voetballer vertelt Jimmy ons: ,,Als kleine jongen keek ik al naar voetbal. Toen mijn broer nog bij Roda JC speelde moest ik altijd mee. Zodoende kwam ik er eigenlijk elke dag, al voordat ik überhaupt zelf kon voetballen. Toen ik 7 jaar was kwam ik de opleiding van Roda JC binnen en ik ben nu nog steeds bij de club. Ik ben vleugelaanvaller. Eigenlijk heb ik die functie van kleins af aan vervuld. Ik denk ook dat het voor mij de beste positie is. In ieder geval voel ik mij prettig op die plek.”

Een keuze tussen de diverse trainers die hij in de loop der jaren meemaakte kan hij niet maken. Jimmy Vijgen laat ons wel weten dat hij van alle trainers wat heeft opgestoken.

Mooie momenten

We vragen Jimmy Vijgen vervolgens naar zijn mooie herinneringen in het voetbal, bij zowel Groene Ster als Roda JC. Hij antwoordt: ,,Bij Groene Ster heb ik eigenlijk geen hoogte- en dieptepunten gekend. Ik kan me dat in ieder geval niet herinneren. Ik was toen natuurlijk ook nog heel erg jong. Het was wel een leuke tijd en ik kom nog steeds graag bij de club, als fan dan toch. De mooiste herinneringen liggen bij Roda JC en hopelijk volgen er nog vele.

Het grote moment tot nu toe vond nog maar kort geleden plaats. Jimmy Vijgen tekende in het bijzijn van zijn ouders een eenjarig contract. Een jaartje eerder, zo vinden op de website van de club, werd hij  al eens verkozen tot jeugdspeler van de week en haalde interim-coach Maurice Verberne hem bij de selectie van het eerste elftal voor een wedstrijd tegen FC Den Bosch.

Kort maar duidelijk

Jimmy Vijgen is geen man van veel woorden, zo wordt ons snel duidelijk. Maar duidelijk is hij wel. Antwoorden  op de gestelde vragen als ,, Alle trainers die ik tot nu toe gehad heb die zijn belangrijk geweest in mijn carrière”, ,, Mijn droom is natuurlijk om het hoogst haalbare te halen en dromen waar te maken en waar dat zal eindigen kan ik op dit moment niet zeggen” en ,,Ik denk dat iedereen die echt een hart voor voetbal heeft altijd met een bepaalde emotie kijkt en vooral naar zijn club of land” spreken wat dat betreft boekdelen. Of wat dacht u van het antwoord op onze vraag op welke positie hij bij Roda JC binnen kwam en hoe zich dat vervolgens heeft ontwikkeld. Zijn reactie luidt simpelweg: ,,Mijn positie is links of rechtsbuiten, sinds ik klein ben.”

Enfin, we kennen allemaal het clublied van Feyenoord, ‘Geen Woorden maar Daden’ geheten. Jimmy Vijgen lijkt die ook daden boven woorden te prefereren. Hij praat niet zo veel, eerder wil hij zijn voeten laten spreken, denken wij. Supporters mogen, zo vermoeden wij, verwachtingsvol uitkijken naar de verrichtingen van de 1,73 meter grote vleugelflitser, die in ieder geval tot medio 2022 onder contract staat in het Parkstad Limburg Stadion.

Wat zeker als een voltreffer kan worden bestempeld is zijn kijk op zijn eigen karakter. Hij zegt namelijk: ,,Ik denk dat iedereen die mij kent weet dat ik gewoon een normale jongen ben uit Heerlen, iemand die gewoon heel hard wil werken voor hetgeen hij wil bereiken. Iemand ook die zich door niets of niemand laat tegenhouden in dat streven.”  In één adem realiseert hij zich dan ook nog: ,,Natuurlijk wil iedereen beter worden en door veel te trainen is dat ook haalbaar. Maar ik denk ook dat je uit de wedstrijden veel leermomenten kan halen, ook al voelt dat op dat moment niet zo.”

We hebben eerder al gememoreerd dat de focus van Jimmy Vijgen volledig op het voetbal ligt. Wie weet wat er nog voor hem in het verschiet ligt. Zijn favoriete club is, zo laat hij ons weten, buiten Roda JC, waar hij lang een seizoenskaart had, Real Madrid. Voorlopig kan hij van die laatste club alleen nog maar dromen. Eerst maar eens zijn kunsten tonen bij Roda JC. In de tussentijd is afleiding ook niet verkeerd, uiteraard binnen bepaalde grenzen. Jimmy: ,,Als Limburger ben je natuurlijk een carnavalist en ik ben er ook mee opgegroeid.” En, maar dat geldt voor nagenoeg iedereen, is er de familie. Ook voor Jimmy Vijgen is dat de hoeksteen van zijn bestaan. Hij zegt: ,, De belangrijkste personen in mijn leven zijn natuurlijk de mensen uit mijn familie. En dan vooral mijn ouders, broers, mijn zus en mijn kleine nichtjes en neefje.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie